Annons
Annons

Polisförbundet förlorade livvaktsmål i AD

29 augusti 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det var rätt att omplacera en livvakt som förlorade humöret i säkerhetskontrollen på Heathrows flygplats i London. Det konstaterar Arbetsdomstolen. Polisförbundet anser att omplaceringen var en otillåten disciplinpåföljd.Det var rätt att omplacera en livvakt som förlorade humöret i säkerhetskontrollen på Heathrows flygplats i London. Det konstaterar Arbetsdomstolen. Polisförbundet anser att omplaceringen var en otillåten disciplinpåföljd.

Det var i maj 2007 som livvakten och hennes kollega var med utrikesminister Carl Bildt på en resa till USA. Vid en mellanlandning på Heathrow stoppades livvakten i säkerhetskontrollen eftersom hon hade vapen i bagaget. En diskussion uppstod och när livvakten insåg att hon skulle missa planet, där Carl Bildt befann sig, tappade hon humöret. Bland annat sa hon ”fuck you” åt personalen vid säkerhetskontrollen. Strax efteråt lugnade hon ner sig och bad om ursäkt.

Efter händelsen blev livvakten omplacerad och fick helt nya arbetsuppgifter och andra arbetstider. Polisförbundet ansåg att arbetsgivaren, det vill säga staten, hade gjort fel som omplacerade henne. Man ansåg att det inte har funnits godtagbara skäl för omplaceringen och krävde därför skadestånd. Förbundet menade att omplaceringen var en otillåten disciplinpåföljd med syfte att straffa livvakten. Man hade också krävt skadestånd för den inkomstförlust som livvakten har gjort efter händelsen, eftersom hon mått så dåligt att hon tvingats vara sjukskriven en längre period.

Arbetsdomstolen har nu prövat saken och kommit fram till att det fanns godtagbara skäl att omplacera livvakten. AD skriver i domen att händelsen har ”gett fog för uppfattningen att XX inte var lämpad för livvaktsarbete och att hon istället borde tilldelas andra arbetsuppgifter”. Det vill säga att det fanns godtagbara skäl att omplacera henne. AD skriver också att man inte anser att omplaceringen har skett i bestraffningssyfte. Man konstaterar även att livvakten redan fått ett disciplinstraff i form av en varning. Polisförbundet fick dock rätt på en punkt – att arbetsgivaren inte hade fullföljt sin skyldighet att förhandla före omplaceringen.

Björn Lundberg är ledamot i Polisförbundets styrelse och ordförande för förbundets rättsnämnd. Han är besviken på domen.

– Vi tycker fortfarande att omplaceringen var fel. Nu hoppas vi att domen inte kommer att påverka hur arbetsgivare behandlar omplaceringar i framtiden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst