Annons
Annons

EU oroat över polisvåld i Turkiet

20 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det omfattande polisvåldet i Turkiet riskerar landets medlemskap i EU. I veckan har fem
internationella människorättsorganisationer anklagat turkiska poliser för att använda övervåld mot HBT-personer då de gripits på oklara grunder.Det omfattande polisvåldet i Turkiet riskerar landets medlemskap i EU. I veckan har fem
internationella människorättsorganisationer anklagat turkiska poliser för att använda övervåld mot HBT-personer då de gripits på oklara grunder.

Fem HBT-personer ska i dag ställas inför rätta, anklagade av polisen för att vara prostituerade.

Enligt HBT-organisationen Pembe Hayat i Ankara, drogs de åtalade ur sin bil i håret, blev slagna med batonger och fick pepparspray sprutat i sina ansikten.

– Det utbredda polisvåldet kan påverka vår värdering om Turkiet ska få bli medlem i EU eller ej. Det är grundläggande i EU:s lagstiftning att varje medlemsland respekterar de mänskliga rättigheterna och inrättar konstitutionella lagar mot diskriminering. Detta är inte förhandlingsbart, säger Angela Filote, taleskvinna för EU:s kommissionär Stefan Fuele med ansvar för EU:s utvidgning.

Människorättsorganisationerna uppger att det även förekommer många ”civila” överfall på HBT-personer utan att förövarna grips. Man uppger att åtminstone ett dussin HBT-personer har blivit anfallna och dödade under senare år. I ett brev till den turkiska justitieministern kräver organisationerna att åtalet ska läggas ned och att poliserna ställs till svars för övervåldet.

– Vi håller ögonen på målet och har klargjort för Turkiet att detta allvarligt kan störa våra relationer. Vi är också bekymrade över våldet och dödandet av HBT-personer och har krävt att dessa fall skyndsamt ska utredas så att förövarna döms i domstol. Turkiet är skyldigt att skydda sina minoriteter, inklusive HBT-personer, säger Angela Filote.

Göran Stanton, styrelseledamot i Gaypolisföreningen i Stockholm, tycker det är bra att EU nu tar upp frågan och ställer krav på Turkiet, men menar också att man bör sopa framför egen dörr:

– Ett flertal länder tvingades att ta bort illegaliseringen av HBT-personer innan de fick bli medlemmar i EU, men nu har Litauen instiftat lagar som bland annat innebär att man inte får informera i skolan att HBT är ett annat sätt att leva och kan innebära en alternativt familjebildning. Frågan är hur Litauen kan klara sig undan detta och vilken press EU och övriga EU-stater sätter på landet? säger Göran Stanton.

Han menar att det ofta är svårt att bevisa att våldet mot HBT-personer är hatbrott. Arbetet med att främja mångfalden skiljer sig åt högst avsevärt mellan olika länder, även inom Västeuropa.

– Sverige, Storbritannien, Spanien och Nederländerna ligger långt framme, men våra kollegor i exempelvis Frankrike har det oerhört tufft.

Även inom Sverige finns stora skillnader i arbetet för mångfalden inom polisen.

– Stockholm ligger långt före andra polismyndigheter, medan exempelvis Skåne släpar efter, säger Göran Stanton.

Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst