Hävda din rätt att säga nej. Säg inte ja reflexmässigt till allting, bara för att vara snäll. Eller tänk åtminstone efter innan du svarar.Hävda din rätt att säga nej. Säg inte ja reflexmässigt till allting, bara för att vara snäll. Eller tänk åtminstone efter innan du svarar.
När du plötsligt börjar hävda din rätt eller börjar säga nej, kan omgivningen reagera negativt. Det kan vara jobbigt att hantera. En stor del i varför vi helst säger ja är just skuldkänslor när vi säger nej.
– Man måste vara beredd på att en del av ”nejet” känns kymigt. Man vill inte känna obehag eller skuld, men det är inte möjligt att slippa undan. Till att börja med blir det lite av en psykologisk träningsvärk. Men det blir lättare att hantera andras besvikelse med tiden, säger psykologen och psykoterapeuten Sara Burlin Pellbäck som arbetar på PBM i Stockholm.
Visst är det mycket roligare att säga ”det här fixar jag” eller ”ja, det är klart att jag hjälper till”. Men att alltid säga ja kan ha ett högt pris. Risken är att du tar på dig mer än du faktiskt orkar eller klarar av, och blir överbelastad.
– Det finns en fara att drabbas av stressymptom och utmattningsdepression om man tar på sig för mycket. Det gäller att lära sig känna av sina egna behov och lyssna till vad man själv vill.
Hon menar att det egentligen handlar om att lära sig att prioritera i sitt liv och därefter utgå från det valet. Att sedan säga nej till vissa saker blir en förlängning av det.
– Du kan lära dig några konkreta meningar för att få tid att skapa ett utrymme mellan fråga och svar. Det kan motverka den inbyggda tendensen att säga ja för snabbt. Det är ett sätt att hantera stress för den som har lätt att ta på sig för mycket.
Exempel på sådana meningar kan vara: ”jag ska fundera på det och återkommer” eller ”tack för att du frågar, men jag ska se över min kalender”. Om du inte vet vad du ska svara när någon frågar, finns risken att du vecklar in dig för att du blir pressad. Ju fler förklaringar, desto större är risken att du bli övertalad eller ifrågasatt för beslutet. Dessutom får ju den andra parten fler trådar att dra i än om du helt enkelt bara säger ”nej tack”.
Om du säger nej på jobbet, riskerar du inte då att bli betraktad som lat och få en lägre lön i långa loppet?
– Nej, det kan faktiskt vara tvärtom. De som visar var de har sina gränser och kan planera sin tid, kan faktiskt vara de som får högre lön.
CHECKLISTA:
Ska jag svara ja eller nej?
- Bedöm: Vad efterfrågas? Kan eller orkar jag? Har jag tid?
- Ifrågasätt: Hur viktigt är det? Hur bråttom, när ska det vara klart? Är det min uppgift?
- Prioritera: Om jag säger ja – vad ska jag då ta bort i stället?
Fem tips när du väljer att säga nej
- Säg som det är, ge inte något svepskäl.
- Ta dig tid att säga nej ordentligt.
- Det räcker med att ange ett skäl till ditt nej, du behöver inte ange flera.
- Om ”nejet” inte accepteras, upprepa samma motiv till varför du väljer att säga nej – kom inte med ett nytt.
- Stå för ditt beslut.
Lästips:
Titel: Lär dig säga jag eller nej
Författare: Sara Burlin Pellbäck
Titel: Diagnos: Duktig – handbok för överambitiösa tjejer och alla andra som borde bry sig
Författare: Tinni Ernsjö Rappe & Jennie Sjögren