Annons
Annons

Hundförare kräver rättvisa villkor

9 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hundförarna i Stockholm tycker att de tjänar för dåligt och att det är dålig förståelse för vad det innebär att vara hundförare. För att komma tillrätta med det bjöd de i slutet av oktober in chefer för att visa verksamheten.Hundförarna i Stockholm tycker att de tjänar för dåligt och att det är dålig förståelse för vad det innebär att vara hundförare. För att komma tillrätta med det bjöd de i slutet av oktober in chefer för att visa verksamheten.

– Om cheferna inte vet vad vi gör och vad vi kan, så kan de inte använda oss på bästa sätt eller sätta rätt löner på oss, sa Christer Eklöf, som är fackligt aktiv och initiativtagare till demonstrationen av verksamheten vid hundenhetens tränings- och utbildningsplats i Tullinge.

– Vi kände att vi inte bara ville protestera och säga att vi är missnöjda. Vi ville istället först visa vad vi kan och se om det ger effekt.

En orättvisa som hundförarna ser är att deras instruktörer inte räknas vara specialiserade nog för att få instruktörstillägget på 4 000 kr i månaden. Det är ett tillägg som de instruktörer får som håller länsgemensamma utbildningar i Stockholm, exempelvis de som håller i länets utryckningsförarkurser. Istället får hundförarnas instruktörer 114 kr per dag, för de dagar de håller utbildning eller träningspass.

Instruktörerna har en stor baskunskap, de är hundförare i grunden. De har dessutom sex till åtta veckors specialistutbildning. Vart tredje eller femte år har de också återkommande prov för att visa att de fortfarande är duktiga nog att vara instruktörer.

Polismästare Christian Agdur, chef för operativa avdelningen, var med under dagen. Han tyckte att det var spännande att se vilken kapacitet som finns på hundenheten och var positiv till initiativet. På frågan om varför hundinstruktörerna inte får samma tillägg som andra instruktörer svarade han:

– Jag måste kunna motivera varför lönesättningen ser ut som den gör och varför hundförarna inte får högre instruktörstillägg. Därför kommer jag att titta på detta. Det går ibland att jämföra vad de olika områdena gör och se hur skillnaden i lönesättning ser ut. Kanske är det så att hundförarnas instruktörer bör ha högre ersättning, men det är för tidigt att säga redan nu.

Ett annat problem som diskuterades under dagen var att det saknas tio hundförare i Stockholm. Medelåldern på enheten är hög. Unga poliser som utbildas lämnar enheten på grund av höga krav, låga ersättningar och dåliga arbetstider.

FAKTA

Stockholms hundenhet:

46 hundar

58 poliser och tre civila

10 vakanser

13 av poliserna är instruktörstränade och fem av dem är dessutom besiktningsmän. De testar polisens- och vaktbolagens hundar. Dessutom gör de bedömningar av så kallade ”farliga hundar”.

På hundenheten görs 15 000 ingripanden per år, vilket är två tredjedelar av operativa avdelningens ingripanden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst