Annons
Annons

Polisflyget svävar i luften

17 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En stor omorganisation väntar polisflyget. Den senaste utredningen är klar och ett 30-tal anställda avvaktar nu rikspolischef Bengt Svensons beslut.En stor omorganisation väntar polisflyget. Den senaste utredningen är klar och ett 30-tal anställda avvaktar nu rikspolischef Bengt Svensons beslut.

Polisflyget har under de senaste åren varit föremål för en rad granskningar, rykten och omändringar. Den senaste utredningen påbörjades för ett halvår sedan och är nu slutförd.

– Allt ligger på rikspolischefens bord. Det kan bli så att ingenting ändras, men vi kan också få en helt ny organisation, säger Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsen.

2007 beslutades att polisflygets Skånebasering skulle vara vilande. Helikoptern överfördes till Göteborg. Sedan dess har mycket hänt. Samma år inträffade tragedin då en helikopterförare omkom i en flygolycka. Från Skåne har kraven på att återfå helikoptern kommit med jämna mellanrum. I september 2009 vid det uppmärksammade helikopterrånet hamnade Polisflyget åter i fokus, då bombattrapper hindrade förarna i Stockholm från att lyfta. Säkerheten kring helikoptrarna sågs då över.

– Det har varit mycket tal om flyget. Bristen på information göder ryktena, säger Per Engström.

Han vill inte berätta om detaljer i utredningsförslaget. Eftersom det är ovisst hur stora delar av det som eventuellt kommer att antas och vad som ska förkastas tycker han inte att det fyller någon funktion att informera.

– Dessutom vet jag inte när besked kommer att ges, det har vi att förhålla oss till, säger han.

Bengt Grönlund, chef för Polisflyget, beskriver en organisation som har väntat på besked i flera år.

Själv önskar han sig att besättningarnas sammansättning ska ändras. För närvarande bemannas varje helikopter av två förare. Enligt Grönlund vore det mera effektivt med en förare och en tekniker. Numera finns det mycket ny teknik i helikoptrarna, teknik som bäst kommer till sin rätt om den handhas av en tekniker.

– Då kan piloterna dessutom användas effektivare till det som de är bäst på.

FAKTA Polisflyget

? Rikskriminalpolisen (RKP) ansvarar för polisflyget (med ett 30-tal anställda). Polismyndigheterna ansöker hos RKP om helikopterhjälp.

? Helikoptermodellen som används heter EC 135.

? Polisen har sex helikoptrar som är stationerade i: Stockholm, Göteborg, Östersund och Boden.

? Helikoptrarna används både i städer och glesbyggd, oftast i samband med räddningsoperationer och grova brott.

? Den tekniska utrustningen anpassas till uppgiften. Vajrar för att fira ner eller ta upp människor, fotoutrustning, pejlutrustning, värmekameror och högtalare är några exempel.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst