Vikten av upprättelse. Det var en av de saker som arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tog upp vid ett seminarium om kränkande särbehandling i arbetslivet nyligen.Vikten av upprättelse. Det var en av de saker som arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tog upp vid ett seminarium om kränkande särbehandling i arbetslivet nyligen.
Seminariet inleddes av Maciej Zaremba, som skrivit en uppmärksammad artikelserie i DN om mobbning. Han påpekade att lagen mot kränkande särbehandling aldrig använts, fastän det gått 18 år sedan den infördes.
I maj redovisas en utredning om sanktioner vid arbetsmiljöbrott och Hillevi Engström öppnar för att de sanktionerna kanske kan tillämpas på kränkande särbehandling. Det är dock inte lagstiftningen som brister, anser hon. Ytterst är det individens ansvar, att exempelvis som kollega ha civilkurage att slå larm. Hillevi Engström anser att det är viktigt att fack och skyddsombud vågar ta ställning. Enligt Zaremba är det svårt för facket, som sitter på dubbla stolar.
– Man kan inte förvänta sig att facket ska kunna hantera det här, sade han.