Annons
Annons

Veteran i Torekov blickar framåt

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För Claes-Arvid Malmberg och hans kollegor i Skåne blev 2010 ett hektiskt år. I Malmö härjade en serieskytt. I en enslig stuga producerade konstnären Lars Vilks alster som upprörde islamister med allvarliga hot som följd. Sedan kom snön och lamslog de sydliga slätterna.För Claes-Arvid Malmberg och hans kollegor i Skåne blev 2010 ett hektiskt år. I Malmö härjade en serieskytt. I en enslig stuga producerade konstnären Lars Vilks alster som upprörde islamister med allvarliga hot som följd. Sedan kom snön och lamslog de sydliga slätterna.

UPPDRAG FACKET


Kan du beskriva ditt förbundsområde med några korta meningar?

– Det som är utmärkande är spännvidden från storstad till landsbygd. Det är tätbefolkat i Öresundsregionen men i övrigt rör det sig om mindre städer, små samhällen, byar, åkerland och skog.
– Närheten till kontinenten gör att samarbetet med grannländerna är viktigt för brottsbekämpningen. Det är mest med danskarna som vi har utbyte. Malmösektionen har också en del fackliga band över sundet. Dessutom har vi kontakter med polisen i Tyskland och Polen.

Hur har 2010 varit för poliserna i Skåne?

– Allt präglades av ständiga förstärkningar. Serieskytten i Malmö och gryningspyromanen i Ystad krävde mycket stora resurser och det påverkade naturligtvis hela Skåne. Sedan kom snön och situationen som följde.
– Men det som är ständigt närvarande är hoten mot Vilks. Tidigare var det Säpo som ansvarade för skyddet, men sedan en tid har den öppna polisen tagit över. För oss är det i högsta grad en arbetsmiljöfråga, en fråga om polisernas säkerhet.

Du har varit med länge i fackliga sammanhang och kommer att ställa upp till omval. Vilka förändringar har du noterat?
– Jag började under tidigt 1990-tal, och då hade jag varit polis ganska lång tid. Numera är många poliser unga och det märks också i det fackliga arbetet. Ibland blir det en kulturkrock mellan 80-talisterna och oss äldre, det är ingenting att sticka under stolen med. Själv har jag givande diskussionerna hemma med min son som är 80-talist och polis.

Vad skiljer generationerna åt?
– Många yngre vågar verkligen stå upp för sin sak, de säger ifrån och är inte rädda för att föra fram sin åsikt. Det är naturligtvis den positiva sidan. Negativt kan vara att alla inte tänker efter så noga, men så har väl äldre alltid sagt om yngre. Vi har samverkansavtalet, arbetstidsavtalet och arbetsmiljölagen som man måste vara påläst på för att kunna förhindra onödiga konflikter.

Vilka frågor är du mest involverad i?
– Jag är själv hundförare i botten och har fått medlemmarnas uppdrag att driva frågan om ersättning tillsammans med Mikael Christiansen i Västra Götaland och Rickard Jarl i Stockholm. När vi skickade ut en enkät till landets 400 hundförare visade det sig att missnöjet är mycket stort. Elva procent funderade på att sluta och 89 procent tyckte att ersättningen var på tok för dålig.

Vad förväntar du dig av 2011?
– Jag är mycket engagerad i tolkningen av det arbetstidsavtal som vi nu lever med. Här finns mycket att göra för båda parter. Vi måste driva medlemmarnas linje och förbättra arbetsmiljön för alla. Allt för många skiftesarbetare känner sig trötta.

CLAES-ARVID MALMBERG

Ålder: 56 år

Fackligt uppdrag: Ordförande i sektion nordvästa Skåne. Elva förtroendevalda i styrelsen och ca 520 medlemmar.

Arbete: Narkotikahundförare i polisområde nordväst/Skåne.

Fritid: Fiske, bad och dykturer vid Hallands Väderö. Skidåkning i alla former. Ordförande i Torekovs Båt och Segelklubb.

FÖRBUNDSOMRÅDE SKÅNE 

Antal medlemmar: 2200

Förtroendevalda: 50

Ordförande: Stefan Olsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser