Annons
Annons

”Alla beskrev serieskytten på olika sätt”

3 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kortintervjun med Farhan Sarwar
… som nyligen doktorerade vid Lunds universitet med en avhandling om vittnespsykologi.Kortintervjun med Farhan Sarwar
… som nyligen doktorerade vid Lunds universitet med en avhandling om vittnespsykologi.

Hur tillförlitliga är vittnen generellt?
– I samband med jakten på serieskytten i Malmö förhördes vid ett tillfälle åtta vittnen som sett den misstänkte. Alla beskrev honom på helt olika sätt. Samtidigt finns det andra situationer då ögonvittnen är mycket trovärdiga.

Vilka situationer?
– Vi är mycket bättre på att beskriva händelseförlopp än signalement. Ett vittne som berättar om en händelse, vad som inträffade först och hur det hela slutade kan ofta minnas förbluffande bra och detaljerat.

Varför är händelser lättare att komma ihåg än utseenden?
– Det finns ingen logisk relation mellan detaljerna i ett signalement, inget att hänga upp minnet på. Bara för att en person är lång har han till exempel inte en speciell frisyr eller särskild färg på kavajen.
– Men i ett händelseförlopp kopplas saker till varandra i en för det mesta logisk följd. Minnet får hjälp på traven att komma ihåg och fylla i luckor.

Hur kan polisen arbeta för att hjälpa vittnet att minnas bättre?
– Genom att använda blandade tekniker. En konfidensbedömning som innebär att en person berättar hur säker han är på att hans utsaga stämmer behövs. En variant är att vittnet får gradera sin säkerhet på en hundragradig skala.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst