Sven Granath, kriminolog på Brå, har forskat om dödligt våld i Sverige. Resultatet visar att antalet mord har minskat med 25 procent sedan början av 1990-talet. Det är framförallt de alkoholrelaterade morden som har minskat.Sven Granath, kriminolog på Brå, har forskat om dödligt våld i Sverige. Resultatet visar att antalet mord har minskat med 25 procent sedan början av 1990-talet. Det är framförallt de alkoholrelaterade morden som har minskat.
Vilken roll har polisen i minskningen?
– Det verkar ha positiv effekt att polisen finns på de platser där många alkoholpåverkade personer rör sig, som att man ställer en polisbuss i city på helgnätter.
På vilket sätt hjälper det?
– Dels handlar det om en vaksamhet mot vanliga ”Svensson” som är ute. Det kan göra att folk skärper sig och inte blir lika våldsamma som de annars kanske skulle ha blivit. Men om något ändå inträffar, finns polisen där och kan se till att den drabbade får vård och hjälp snabbt.
Finns det någon typ av dödligt våld som har ökat?
– Ja, det som har koppling till kriminella grupperingar. Många av de brotten är också svåruppklarade, eftersom de ofta sker utomhus och är mer välplanerade.
Hur klarar polisen den här typen av brott?
– Uppklarningsprocenten har sjunkit under perioden och det beror främst på att de svårlösta morden har ökat. Men nu kan man faktiskt se en förändring igen, från 2006 och framåt ökar antalet uppklarade fall. Det kan bland annat bero på att polisen har fått bättre tillgång till verktyg som DNA-analyser, geografiska analyser och gärningsmannaprofilering.