Från 2 maj inför Diskrimineringsombudsmannen nya rutiner. Alla nya ärenden från fackligt anslutna anmälare kommer att avslutas så snart anmälan vidarebefodrats till facket.Från 2 maj inför Diskrimineringsombudsmannen nya rutiner. Alla nya ärenden från fackligt anslutna anmälare kommer att avslutas så snart anmälan vidarebefodrats till facket.
Redan i dag har fackförbunden huvudansvaret att företräda sina medlemmar i diskrimineringsfrågor, men de nya rutinerna ska göra detta tydligare.
– Tidigare har vi skickat en förfrågan till facket och hållit ärendet öppet hos oss tills vi fått svar. Då har anmälarna ringt oss och frågat varför vi inte agerar. På det här sättet blir det tydligare var ansvaret ligger, säger Ulrika Johansson, som är utredare på DO.
Nu kommer anmälningarna omedelbart att skickas vidare till anmälarens fackliga organisation och anmälaren informeras om detta. Först om anmälaren fått ett skriftligt beslut från sitt förbund om att de inte går vidare med ärendet kan DO ta över.
Kommer det att behövas någon speciell motivering från fackets sida?
– Vi kommer inte att kräva det. Det räcker att man fastslår att man inte kommer att driva det vidare, men det är klart att medlemmen säkert vill veta varför medlemsorganisationen som man betalar pengar till väljer att inte agera, säger Ulrika Johansson.
DO har en telefonjour dit även fackliga förtroendevalda ibland ringer för att ställa frågor.
– Men det går ju också bra att som facklig ombudsman prata med en utredare om man vill bolla ett specifikt ärende, säger Ulrika Johansson.
Vid årets slut ska DO utvärdera de nya rutinerna.