Annons
Annons

Polisförbundet förlorade i Arbetsdomstolen

25 april 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det var rätt att avskeda en polis som är dömd för att ha misshandlat en intagen i arresten. Det konstaterar Arbetsdomstolen, som har prövat saken. Polisförbundet ansåg att avskedandet var fel och ville att hon skulle få tillbaka jobbet.Det var rätt att avskeda en polis som är dömd för att ha misshandlat en intagen i arresten. Det konstaterar Arbetsdomstolen, som har prövat saken. Polisförbundet ansåg att avskedandet var fel och ville att hon skulle få tillbaka jobbet.
Händelsen inträffade i Göteborg 2008 när en stökig person fördes till arresten. Den omhändertagne ville inte samarbeta och var otrevlig – han kallade bland annat den nu avskedade polisen för ”snutfitta”. I det läget drog hon ner honom på golvet. När han försökte ta sig loss tryckte hon tillbaka honom igen, och han ska i samband med det ha fått ett sår i pannan.

Polisassistenten åtalades för misshandel men friades först i tingsrätten, som ansåg att hon agerat i nödvärn. I hovrätten dömdes hon till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Polisförbundet ansåg att polisen hade agerat i nödvärn vid händelsen. Hon dömdes för att ha brukat våld mot den intagnes huvud, men inget av de vittnen som hördes i brottmålet hade sett detta. Förbundet menade att det inte fanns saklig grund för att avskeda henne. Man pekade bland annat på förmildrande omständigheter, som att polisassistenten varit utsatt för en mycket hotfull situation i tjänsten ett par veckor tidigare. Hon hade inte deltagit i avlastningssamtal efter det, vilket enligt förbundet och en beteendevetare kan ha gjort att hon reagerat kraftigare på händelsen i arresten.

Förbundet menade också att det hade funnits möjlighet för polismyndigheten att omplacera polisassistenten till andra arbetsuppgifter, även om hon hade gjort sig skyldig till brott.

Arbetsdomstolen gick dock på arbetsgivarens linje och slog fast att avskedandet har skett på laglig grund.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst