ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Polisförbundet förlorade i Arbetsdomstolen

Publicerad 2011-04-26

Aktuellt Det var rätt att avskeda en polis som är dömd för att ha misshandlat en intagen i arresten. Det konstaterar Arbetsdomstolen, som har prövat saken. Polisförbundet ansåg att avskedandet var fel och ville att hon skulle få tillbaka jobbet.
Händelsen inträffade i Göteborg 2008 när en stökig person fördes till arresten. Den omhändertagne ville inte samarbeta och var otrevlig – han kallade bland annat den nu avskedade polisen för ”snutfitta”. I det läget drog hon ner honom på golvet. När han försökte ta sig loss tryckte hon tillbaka honom igen, och han ska i samband med det ha fått ett sår i pannan.

Polisassistenten åtalades för misshandel men friades först i tingsrätten, som ansåg att hon agerat i nödvärn. I hovrätten dömdes hon till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Polisförbundet ansåg att polisen hade agerat i nödvärn vid händelsen. Hon dömdes för att ha brukat våld mot den intagnes huvud, men inget av de vittnen som hördes i brottmålet hade sett detta. Förbundet menade att det inte fanns saklig grund för att avskeda henne. Man pekade bland annat på förmildrande omständigheter, som att polisassistenten varit utsatt för en mycket hotfull situation i tjänsten ett par veckor tidigare. Hon hade inte deltagit i avlastningssamtal efter det, vilket enligt förbundet och en beteendevetare kan ha gjort att hon reagerat kraftigare på händelsen i arresten.

Förbundet menade också att det hade funnits möjlighet för polismyndigheten att omplacera polisassistenten till andra arbetsuppgifter, även om hon hade gjort sig skyldig till brott.

Arbetsdomstolen gick dock på arbetsgivarens linje och slog fast att avskedandet har skett på laglig grund.