Hantverkare, IT-tekniker och laboratoriepersonal som arbetar i SKL:s lokaler finns redan med. Nu hoppas SKL att också poliser ska vara med i myndighetens nya DNA-databas.Hantverkare, IT-tekniker och laboratoriepersonal som arbetar i SKL:s lokaler finns redan med. Nu hoppas SKL att också poliser ska vara med i myndighetens nya DNA-databas.
Foto: Göran Billeson
Ibland händer det att DNA från SKL:s anställda hamnar i prov från brottsplatser, berättar Anna Granlund, gruppchef på biologienheten som hanterar analyserna. Tidigare har personalens DNA-uppgifter listats på ett Excelark, där man kunnat kontrollera att inte deras DNA uppfattas som spår i en utredning. Det har dock varit ett ganska mödosamt förfarande. Sedan i höstas har man i stället en databas över DNA som det kan finnas anledning att utesluta.
– Det är olyckligt om DNA felaktigt läggs in i spårregistret. Sedan kanske man får träffar från fler brottsplatser och tror att brotten är kopplade till varandra, när kopplingen är någon som har jobbat med utredningen, säger Anna Granlund.
Några poliser finns redan med i den så kallade eliminationsdatabasen, på frivillig basis, och SKL ser gärna att fler följer deras exempel.
Men om en polis är inblandad i brottet då?
-Man ska inte bli utesluten hipp som happ. Det här måste polisen själv ta fram rutiner för. Exakt hur det ska gå till är inte klart i dagsläget.
Det är en rad frågor som behöver lösas, bland annat hur man ska gå till väga med gallringen. Frågan aktualiserades nyligen när en polis ville bli borttagen i samband med pensionen. Eftersom allas medverkan i databasen är frivillig måste de tas bort när så önskas. Hur länge det är rimligt att ha kvar DNA-uppgifter är över huvud taget en svår nöt att knäcka, särskilt som preskriptionstiden för mord tagits bort.
I dagsläget är nästan alla som rör sig i SKL:s labb med i registret och man överväger att göra det tvingande för den egna personalen att delta.
-Men innan vi i så fall gör det måste vi bland annat ta ställning till: Vad gör vi om någon inte vill vara med? Det behövs en plan.
Anna Granlund betonar att det inte är hela DNA som sparas utan speciella sifferkombinationer, som bara fungerar för att identifiera en person. Dessutom är materialet kodat.
– Det går inte att titta efter sjukdomar eller andra anlag. Det vi har i databasen säger inte mer om en människa än ett fingeravtryck.
Fotnot: SKL=Sveriges Kriminaltekniska Laboratorier
FAKTA: Flera DNA-databaser
Sveriges Kriminaltekniska Laboratorier har flera DNA-databaser som regelbundet kontrollkörs mot varandra:
Här spar SKL alla oidentifierade DNA-profiler från brottsplatser.
Med DNA-profiler från personer som topsats på grund av misstanke om ett brott som kan ge fängelse.
DNA-registret. Här sparas DNA-profiler från personer som dömts till annan påföljd än böter.
DNA-profiler från anställda på SKL, poliser och andra vars DNA felaktigt kan dyka upp i analyserna.
Hel rotel valde att topsa sig
Tekniska roteln i Uppsala har mangrant valt att delta i SKL:s DNA-databas.
Olov Bokefors, rotelns biträdande chef, tog initiativet sedan han hört SKL berätta om eliminationsdatabasen på höstens tekniska konferens.
– Vi tog ett snack och alla tyckte att det var en bra grej. Det blir ytterligare ett led i vår kvalitetssäkring, säger han.
Fanns det inga invändningar?
– Vi pratade om det på ett öppet sätt och ingen protesterade. Det är klart att det finns en risk att man känner ett grupptryck, men vi är ju vuxna människor.
Ser du några problem med att finnas med i databasen?
– Den enda baksidan är om jag inte har rent mjöl i påsen. För egen del tycker jag att det är självklart att man ställer upp, men det är upp till var och en. Det är ju frivilligt. Om mitt DNA dyker upp då vill ju jag veta det – då jobbar jag på fel sätt.
Olov Bokefors är övertygad om att det finns ett behov av att utesluta polis-DNA från utredningar.
– Det vet vi ju med tanke på hur det är med andra typer av spår. Vi kan ibland se att poliser sprungit runt i hela huset, fast de säger att de stannat vid dörrmattan. Jag skulle önska att det fanns en databas för att utesluta fingeravtryck också. Jag tror att det finns jättemånga polisfingrar i utredningar lite överallt.