Annons
Annons

Unga i riskzonen i fokus för ny satsning

6 april 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Att ha järnkoll på unga med allvarliga riskbeteenden. Det är uppdraget för de så kallade sociala insatsgrupper som nu inrättas runtom i landet.Att ha järnkoll på unga med allvarliga riskbeteenden. Det är uppdraget för de så kallade sociala insatsgrupper som nu inrättas runtom i landet.

Tanken med dem är att få till ett tätare samarbete mellan framförallt socialtjänsten, polisen, skolan och kriminalvården, med socialtjänsten som sammanhållande spindel i nätet. Grupperna ska identifiera unga i riskzonen och gemensamt stötta dem på en rad olika sätt.
Nu påbörjas en pilotverksamhet på ett tiotal platser, spridda över Sverige, med visst fokus på områden med stort utanförskap. Först ut är Södertälje, som drog igång 1 mars.

Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, är den som tagit fram förslaget om insatsgrupperna, som ett led i kampen mot kriminella gäng. Vid ett seminarium den 5 april, där regeringens ungdomssatsning presenterades, var hon en av föredragshållarna.
– Det finns många öar av gott samarbete, men de är just öar, som är beroende av eldsjälar, sade hon.

Vikten av samarbete betonades av fler föredragare. Ewa Persson Göransson, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, sade att det många gånger är en slump om de får veta att unga i deras vård har kopplingar till ett kriminellt gäng. Oftast är det i så fall för att de unga själva berättar det.
– Vi får sällan höra det från socialtjänsten och aldrig från polisen. Det är oerhört viktigt för oss att vi har den kunskapen, sade hon.

Regeringens ungdomssatsning handlar mycket om individuellt stöd och hjälp. Men också om att kriminella gärningar ska få konsekvenser mycket snabbare – att samhället ska ge tydliga signaler.
Justitieministern Beatrice Ask kommer att följa utvecklingen noga och planerar att besöka alla insatsgrupperna. Om ett år räknar hon med att kunna ta del av ett tiotal rapporter om ”hur mycket kvalitet vi kan få fram”, sade hon till Polistidningen.

För Carin Götblad är långsiktighet i satsningen en hjärtefråga.
– Det gäller att få bort det här med kortsiktiga projekt. Visst ska man testa saker, men det får aldrig bli det enda man gör. Man måste göra förändringar i den etablerade verksamheten, sade hon till Polistidningen.

Eva Schoultz

Många unga utanför samhällsradarn

Alla barn är våra barn – alla vi gemensamt har ett ansvar, sade Arbetsförmedlingens generaldirektör Angelses Bermudez Svankvist i sitt föredrag vid seminariet. Hon lyfte bland annat också fram ett slags mörkertal: Mer än 30 000 ungdomar ”saknas”. De har ett personnummer, men går inte i skolan, får inte socialbidrag, söker inte jobb och finns heller inte i polisens rullor.
– Vad gör de hela dagarna? Det vet vi inte, sade hon.

Tidigare Polistidningsartikel: ”Unga kriminella ska få stöd…” 2011-03-03

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst