Annons
Annons

Balansakt att vara
facklig på deltid

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hur facklig ska man vara? Gotlands nyvalde ordförande Mattias Johansson försöker nu hitta ett sätt att leva upp till medlemmarnas förväntningar, utan att helt släppa sitt vanliga polisjobb.Hur facklig ska man vara? Gotlands nyvalde ordförande Mattias Johansson försöker nu hitta ett sätt att leva upp till medlemmarnas förväntningar, utan att helt släppa sitt vanliga polisjobb.

 

Vad har du för jobb?
– Jag har en yttre befälstjänst, men på en sådan liten myndighet som Gotland har man en rad sidouppgifter som instruktörsuppdrag och utbildningar. Man kan aldrig ägna sig helt åt bara en syssla.

Hur stor del av arbetstiden är facklig?
-Vi har inte riktigt bestämt än hur det ska bli, det är så nytt. Om jag är på heltid så blir det inte utrymme för
någon annan och då blir jag ensam polisfacket på Gotland och det vill jag inte.
Är man facklig till 50-75 procent blir man så extremt lite på sin ordinarie position och det är också knepigt. Här är varje person avgörande för att verksamheten ska gå runt. Det är ganska svårt att hitta vettiga former för det
här. Den tidigare ordföranden hade ingen uttalad procentsats.
– Det krävs samtidigt ett stort engagemang för att det ska bli bra och det är viktigt, för nuförtiden är det inte självklart att folk är med i facket. Många medlemmar arbetar ju dygnet runt under årets alla dagar och då blir det naturligt att jag går att nå utanför min formellt bestämda arbetstid. Jag ska få ut en dator med uppkoppling från arbetsgivaren så att jag kan jobba hemifrån, exempelvis när barnen har gått och lagt sig. Arbetsgivaren tycker inte riktigt att man ska jobba så, men för många är dygnsvilan inte det viktigaste utan att kunna få ihop jobbet med familjelivet.

Vilken är den hetaste fackliga frågan?
– Det som irriterar medlemmarna mest är lönefrågorna. Det är många som ser fram emot löneanalysen som ska komma. Gotland räknas ju som glesbygd, men det är dyra bostäder, högt skattetryck och dyrt att ta sig hit och härifrån. Men som det är nu har arbetsgivaren bara sin påse med pengar. Det kan kännas lite tröstlöst. Eftersom de är måna om att redovisa siffror på vad vi presterar tycker jag också att man borde få lite högre lön om man presterar bra. Annars finns det ju inga morötter – en klapp på axeln räcker ju inte.
– Frågan om arbetstidsavtalet är inte så stor här på Gotland. Vi har ett vettigt förhandlingsklimat. De tolkningar vi gjorde 2008 har i stort sett hållit. Där det finns en möjlighet till lokal tolkning har arbetsgivaren varit tillmötesgående. Det gäller att få arbetsgivaren att inse att det som är bra för poliserna också är bra för dem.

Vad tror ni på Gotland om tankarna
på större regioner eller en enda myndighet?
– Vi är ju redan knutna till Stockholm till viss del och lyder under länspolismästaren Carin Götblad sedan
några år. För Gotlands del har det varit bra att kunna få in förstärkning från Stockholm på sommaren. Det är mer lättadministrerat än när man lånade personal från olika håll. När det gäller en eventuell sammanslagning så tror jag att vi ser mest fördelar. Det ska bli spännande att se vad de hittar på.


MATTIAS JOHANSSON
Ålder:
39 år
Bor: I Visby, ”nästan granne med polishuset”.
Jobbar som: Yttre befäl
Fackligt uppdrag: Nyvald ordförandeFÖRBUNDSOMRÅDE GOTLAND

Antal medlemmar: 99
Förtroendevalda: Sju styrelseledamöter


Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser