Annons
Annons

I Motala fixar butiker nät till polisen

19 maj 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Poliserna i Östergötland har agerat testpiloter av polisens nya mobila utredningsstöd Pust. Ännu efter ett halvår finns det poliser som väljer att åka in till stationen för att rapportera ärendena, berättar Pust-pionjären Therese Hageborn.Poliserna i Östergötland har agerat testpiloter av polisens nya mobila utredningsstöd Pust. Ännu efter ett halvår finns det poliser som väljer att åka in till stationen för att rapportera ärendena, berättar Pust-pionjären Therese Hageborn.

AKTUELLT. Hon är gruppchef för ett turlag i Motala och har erfarenhet av systemet både från fältet och när hon täckt upp för stationsbefälen.
Lärdomarna har varit många. Särskilt minns Therese Hageborn ett förhör med en misstänkt snattare.
– Det kom och gick personal i trappan där vi höll till och den misstänktes barn sprang runt och var ledset. Det drog ut på tiden för att tekniken strulade och situationen blev ohållbar. Vi ska vara synliga, men i det här fallet fick vi en läxa, berättar hon.
Händelsen ledde till att polisen fått tillgång till ett förhörsrum med fast nätförbindelse i butiken. Det ger flera fördelar eftersom dålig täckning i gallerior och andra butikskomplex varit ett återkommande problem.
– Vi trodde att det skulle bli bekymmer med brandväggen, men det fungerar, säger Therese Hageborn.
I Motalatrakten har polisen numer tillgång till förhörsrum med fast nät i alla större butiker.
Även om det inte finns nät precis på plats går det ofta att sitta i bilen och skriva någonstans i närheten, framhåller Therese Hageborn.

Tekniken och arbetssättet har utvecklats successivt. Än är inte alla Pusts barnsjukdomar utläkta. Fortfarande väljer en del poliser att åka in till stationen för att avrapportera.
– Ergonomin är en aspekt, men många kanske inte vill stångas med tekniken med en misstänkt framför sig, säger Therese Hageborn.
Hon är generellt positiv till Pust.
– Jag är ju en pionjär i projektet och väldigt medveten om att Östergötland varit en försöksmyndighet. Många kollegor trodde nog att vi skulle få en mer färdig produkt och blev frustrerade. Det går framåt hela tiden, men det finns fortfarande bitar kvar att jobba med.

Även Joel Gerdin , vice ordförande i Polisförbundet i Östergötland, är positiv till Pust – i alla fall som idé. I hans arbete som stationsbefäl vid Linköpingspolisen ingår att noggrant granska Pust-rapporterna innan de skickas till åklagare.
– Om minsta sak är fel får polismannen tillbaka ärendet, säger han.
Joel Gerdin upplever dock att Pust-rapporterna är för omfattande och svåra att överblicka. Det är en kritik som utvecklingsgruppen för Pust tagit till sig och kommer att se över.
Idealet är att responsen ska hinna komma till polismannen i yttre tjänst medan den misstänkte finns kvar på platsen, för att underlätta kompletteringar.

Blir det så då?
– Några gånger – täckningen finns ju inte alltid, men när det funkar är det bra, säger Joel Gerdin.
Över huvud taget tycker han att tekniken fick för mycket fokus på bekostnad av arbetssättet under Pust-införandet i Östergötland. Facket hade flaggat för att förundersökningsledningen skulle bli tungrodd – något man först inte fick gehör för, berättar han. Det har bidragit till att stationsbefälen haft en väldigt ansträngd arbetsmiljö, särskilt som många poliser ute på fältet är nyutbildade.
– Därför har man anställt tre tillfälliga stationsbefäl i Linköping och tre i Norrköping, berättar Joel Gerdin.

I sommar blir det dock ändå problem , då finns inget utrymme för dubbelbemanning.
– Vi kommer att organisera om, inte bara på grund av Pust, men det är en bidragande orsak, för det fungerar inte som det är upplagt nu.

Eva Schoultz

RPS ska utveckla offline-lösning


För att tackla problemen med täckningen för Pust jobbar Rikspolisstyrelsen på flera fronter.

AKTUELLT. Eftersom det ofta är i butikskomplex det brister har man haft ett möte med Svensk Handel om möjligheterna att koppla upp sig på butikernas nätverk, som man gör i Motala.
– Vi har framfört önskemål om någon form av förhörsrum med nätverkskoppling och en nätverkskabel, berättar Ulf Sköld på RPS, som ansvarar för Pust.
Om man har nätkontakt kan förhören skrivas in direkt i datorn. Tillsammans med möjligheten att slå i polisens register gör det att utredningen kan göras klart på plats, så som det är tänkt.
– Då behöver inte uppgifterna skrivas mer än en gång. Det är dags att bryta med block och penna.

Finns det inte nätkontakt inom rimligt avstånd är det ändå vanliga anteckningar som gäller i dagsläget. RPS kommer dock att ta fram en version av Pust-programvaran som går att arbeta med även i nedkopplat läge. När den kan vara på plats går inte att säga i dagsläget, enligt Ulf Sköld.
Man har även tagit fram en separat lösning med en extern antenn och abonnemang för uppkoppling mot NMT 450-nätet, som framför allt förbättrar täckningen i glesbygden.

Eva Schoultz


FAKTA: Alla myndigheter uppkopplade

Sedan 19 april är polismyndigheterna i alla län kopplade till Pust-systemet och vid maj månads utgång ska samtliga vara igång i skarp drift.
Pust-programvaran som används i dag är den femte versionen sedan Östergötland drog igång i oktober. I juni kommer nästa uppgradering.
Än så länge omfattar Pust brotten rattfylleri, drograttfylleri, brott mot knivlagen, snatteri, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Ytterligare trafikbrott kommer att införas under hösten. Övriga brott hanteras i Rar och Durtvå, men de systemen ska fasas ut inom ett par år.

Källa: RPS

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst