Annons
Annons

Stressande att vänta på obduktionsresultat

15 maj 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Väntan på obduktionsresultat kan försvåra polisutredningar. Handläggningstiderna är långa och har ökat de senaste åren. En kropp kan få ligga i flera dagar bara i väntan på obduktion.Väntan på obduktionsresultat kan försvåra polisutredningar. Handläggningstiderna är långa och har ökat de senaste åren. En kropp kan få ligga i flera dagar bara i väntan på obduktion.

− Det blir en stressfaktor. Obduktionsresultat är en väldigt viktig pusselbit i en mordutredning, säger Peter Kron, gruppchef vid länskriminalen i Göteborg.

Rättsmedicinalverket, RMV, utför drygt 5 000 rättsmedicinska obduktioner per år. Handläggningstiden varierar mellan olika regioner. I Göteborg tar det tio dagar från det att ärendet kommer in till obduktion till att kroppen obduceras. I Uppsala tar det två dagar. Väntetiden på det slutgiltiga protokollet har ökat med drygt 30 procent sedan 2006, även om polisen i regel får muntliga besked under processens gång.

Peter Kron menar att väntetid är särskilt besvärligt när en person är frihetsberövad.

− En eller två gånger köper tingsrätten att vi inte fått obduktionsresultaten. Sedan börjar de ifrågasätta vad vi gör. Vi vill inte att RMV tummar på kvaliteten, men väntetid gör att vi tappar fart i våra utredningar.

Enligt Peter Krantz, ordförande i Svensk rättsmedicinsk förening och anställd på RMV, har de långa handläggningstiderna fått negativa följder.

− I Göteborg till exempel har rättsläkarna fått ta blod från hjärtat i stället för från låret. Och det är sämre eftersom det kan bli svårare att värdera exempelvis läkemedelspåverkan. För varje minut som går mellan död och obduktion sker en kvalitetsförsämring, även om kroppen kyls.

Handläggningstiden varierar också för olika typer av dödsfall, säger utredare som Polistidningen talat med. Mord är prioriterat, men att få vänta i fyra till sex månader på det skriftliga protokollet för en trafikdöd är inte ovanligt.

− Även om begravningen kan ske ändå har oprioriterade ärenden orimligt lång väntetid. Det kan vara jobbigt, inte minst för anhöriga, säger Peter Krantz.

Enligt RMV är personalbrist främsta anledningen till de långa handläggningstiderna.

− Det är svårt att rekrytera rättsläkare och vi har anställt ST-läkare som vi vidareutbildar. Men det tar fem till sju år innan de är färdiga, säger verkets generaldirektör Erna Zelmin.

Obduktioner på sex orter

Rättsmedicinalverket utför rättsmedicinska obduktioner i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Verket har 380 anställda varav 120 arbetar med rättsmedicin. Av dem är drygt 35 läkare. En rättsmedicinsk obduktion kan ta från någon timme upp till en dryg arbetsdag, beroende på fallets komplexitet.

Susanne Eriksson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst