Annons

Annons

Han lever med minnena
av 11 september

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tio år efter terrorattackerna mot World Trade Center i New York är stadens sår på väg att läkas.Tio år efter terrorattackerna mot World Trade Center i New York är stadens sår på väg att läkas. Men Joe Agron, numera pensionerad polis, bär ständigt med sig bördan från den 11 september.

– Jag känner en enorm skuld för att jag överlevde, när flera av mina kollegor dog. Särskilt Stephen, som jag hjälpte att få det jobb han hade den dagen – om jag inte gjort det så hade han fortfarande varit vid liv, säger Joe Agron.
Vi träffas en sommarmorgon när himlen är klar över nedre Manhattan, precis som den var den 11 september 2001. Joe Agron och hans fru Sonia har kommit in från Bronx, där de bor, för att träffa mig och berätta om dagen som förändrade deras liv.
– Som polis är man van vid att hantera brottsplatser, rån och skottlossningar. Det kan man leva med, det är okej. Men det här var något helt annat.

2001, efter 30 år som polis, jobbade Joe Agron i en specialstyrka som var särskilt tränad på krishantering och upplopp. De fick en central roll, både i det direkta räddningsarbetet, och i det som följde veckorna efteråt.
– Vi hade en plan för hur vi skulle jobba, hur vi skulle organisera oss, sätta upp en sambandscentral och så vidare. Samtidigt så var det ett scenario och en brottsplats långt värre än jag hade kunnat föreställa mig.

När han och kollegorna körde över Brooklynbron, in mot World Trade Center, mötte de människor som flydde för sina liv. Luften var fylld av damm och mörker.

Joe berättar att han lyckades ringa till Sonia på morgonen och uppmana henne att åka från Manhattan. Nästa gång de hördes var vid femtiden på eftermiddagen. Sedan var det tyst.
– Jag hade släktingar hemma på kvällen och alla var övertygade om att Joe var död. Vår dotter, som var 16 år, var otröstlig och några började planera Joes begravning. Men när klockan var fyra på morgonen hörde vi hur han satte nyckeln i låset. De hade fått tre timmars rast innan de var tvungna att jobba vidare, berättar Sonia och har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Dagarna efteråt blev till veckor och månader med fullt fokus på jobb. Joe förändrades, blev irriterad och tyst. Och livet förändrades, till exempel vill ingen av dem åka tåg eller tunnelbana längre. Av säkerhetsskäl, säger de. Även poliskåren i New York förändrades, utbildningen fick mer fokus på att hantera terrordåd samtidigt som många erfarna poliser slutade. Lite mindre än ett år senare gick Joe i pension.
– Det var ett gemensamt beslut i familjen. Jag kände att jag hade fått nog och hade möjlighet att sluta. De sista månaderna jobbade jag som trafikpolis igen, det var bra att inte World Trade Center fick avsluta min karriär.

Sedan ett drygt halvår arbetar han, precis som Sonia, ideellt som guide vid Ground Zero. Ett par gånger berättar han för en grupp besökare vad han varit med om. Men det har inte varit lätt att börja prata, och han pratar ännu inte med sina gamla kollegor om hur det var efter den 11 september.
– Då skulle bara de jobbiga minnena komma tillbaka. Vi hörs eller skickar sms ibland men träffas inte.

Trots att han inte längre bär allt inom sig, så plågas Joe Agron fortfarande av skuldkänslor.

– Jag klarade inte av att gå på kollegan Stephens begravning, och jag har inte pratat med hans änka eller söner. Det känns som att det är mitt fel att de inte har någon pappa, säger han och vänder bort blicken mot platsen där tornen stod.

New Yorks polis efter terrordåden

60 poliser omkom i samband med attackerna mot World Trade Center. Dessutom skadades hundratals, kanske tusentals, poliser som jobbade med räddnings-, evakuerings- och röjningsarbete.

Bland skadorna finns både psykiska, som posttraumatisk stress och depressioner, och fysiska. Förutom att många fick skador direkt vid räddningsarbetet, som exempelvis skärsår, har man upptäckt cancerfall som tros ha samband med giftpartiklar, damm och rök som poliserna kom i kontakt med. Andra har fått påverkan på luftvägarna och hudproblem.
– Jag har fått kraftiga eksem på armarna. Flera brandmän jag känner till har fått liknande. Nästa gång det bryter ut ska jag se till att det undersöks ordentligt, berättar polisen Joe Agron.

Myndigheterna, både polisen , staden och staten New York, genomför omfattande program med hälsoundersökningar.
Det är framför allt de som jobbade med röjningsarbetet efteråt som har blivit sjuka. Och de hade inte korrekt skyddsutrustning, för myndigheterna sa att det inte var farligt, säger Juan Perez som arbetar med säkerhetsfrågor vid polismyndigheten i New York.

Juan Perez berättar att det är fler poliser som har avlidit efter terrordåden än i direkt samband med dem.
– Och läkarna säger att vi får räkna med ännu fler döda de kommande åren.

På flera universitet pågår forskningsprojekt om hur händelserna har påverkat räddningspersonal och deras familjer.

Läs mer på nätet: www.tributewtc.org

Anna Hjorth

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser