Annons
Annons

JO kritiserar avvisning av romer

28 juni 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tiggeri och dagdriveri är inte olagligt. Därför var Stockholmspolisens avvisning av 26 rumänska romer förra året felaktig, enligt Justitieombudsmannen.Tiggeri och dagdriveri är inte olagligt. Därför var Stockholmspolisens avvisning av 26 rumänska romer förra året felaktig, enligt Justitieombudsmannen. 29

Stockholmspolisen fann i början av 2010 att ett stort antal tiggare utgick från en och samma lägenhet i Stockholms södra förorter och misstänkte att de var utsatta för organiserad människohandel. Den förundersökningen lades senare ned, men spaningen ifråga ledde till de nu kritiserade avvisningarna.

En utlänning får avvisas om det finns skäl att tro att denne inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt. JO Hans-Gunnar Axberger vänder sig dock mot Stockholmspolisens tolkning av den aktuella paragrafen i utlänningslagen. ”Bestämmelsen bör i dag inte tillämpas på andra försörjningssätt än sådana som är rättsligen förbjudna. Tiggeri är inte i sig otillåtet enligt svensk lag, än mindre dagdriveri/…/ Iakttagelser av att de som tiggt föreställt handikapp förekommer visserligen. Uppgifterna om detta är dock opreciserade och inte direkt kopplade till någon av de avvisade individerna” skriver han i sitt beslut från den 28 juni.

Han är starkt kritisk till Stockholmspolisens agerande, eftersom det inneburit ”långtgående rättskränkningar av enskilda.” Däremot har han inte funnit något som visar att de avvisade särbehandlats för att de var romer.

Om avvisningarna är förenliga med de regler som gäller EU-medborgare, går JO inte närmare in på, men skriver att ” det torde vara svårt att utforma svensk utlänningslagstiftning så att EU-medborgare, som ägnar sig åt tiggeri av det slag som påvisats i detta ärende, får avvisas från Sverige.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst