Annons
Annons

Starka känslor efter AD-dom

8 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet vann det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen med den bloggande polisen ”Farbror Blå”. Mannen får tillbaka jobbet och tilldöms ett större skadestånd. Domen har väckt starka känslor både inom och utanför polisen. Uppdaterad 2011-10-04

Polisförbundet vann det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen med den bloggande polisen ”Farbror Blå” – och mannen fick skadestånd och tillbaka sitt jobb.
Domen har väckt starka känslor både inom och utanför polisen. Uppdaterad 2011-10-04

I juni 2010 avskedades en polisman i södra Sverige efter att på sin blogg ha skrivit uppdiktade historier om den fiktive radiobilspolisen ”Farbror Blå”. Där fanns bland annat starkt kränkande och sexistiska skildringar om kvinnliga kollegor och berättelser där poliser beter sig mycket illa.

AD-domen
om FArBROR BLÅ

Arbetsgivaren anförde även samarbetssvårigheter (som uppkommit när det blivit känt vem som låg bakom bloggen) som en orsak till avskedandet. AD kom dock fram till att samarbetssvårigheterna inte var tillräckligt stora och att de ska kunna lösas på annat sätt än genom avsked. AD:s dom innebär att avskedandet ogiltigförklaras och att polismannen tilldöms allmänt skadestånd på 125 000 kronor. Dessutom tilldöms han så kallat ekonomiskt skadestånd (utebliven lön, semesterersättning med mera) för perioden november 2010-juni.

Utdrag från bloggen:
”Vi ollade handtagen i dörrarna, fönsterhissknapparna, växelspaken, ratten samt stereo- och polisradioknapparna. Och luren som man pratar i till ledningscentralen. Helt nerollad polisbil. Omoget? Sexistiskt? Ja för fan.”

Här beskrivs hur Farbror Blå och en kollega trycker sina könsorgan mot inredningen på en bil som två kvinnliga poliser sedan ska åka i.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz berättar varför man anser att det varit viktigt att driva ärendet:
– Det vi ville pröva var om poliser har samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som andra medborgare – det är en väldigt viktig fråga för våra medlemmar. Vi ville också pröva om arbetsgivaren har följt Lagen om anställningsskydd när de avskedade honom – det är mycket viktigt ur facklig synpunkt. Och det här är något som kommit bort en hel del i debatten, säger hon och fortsätter:
– Det är mycket viktigt att man förstår att vi inte ställer oss bakom det han har skrivit – det är fullständigt oacceptabelt och han kränker alla kollegor genom att skriva så.

Arbetsdomstolen skriver i sin dom att polismannen ”inte får avskedas för att han har använt sin grundlagsskyddade rättighet att blogga bland annat om polisen på fritiden”. Han har alltså inte begått något brottsligt. Historierna är påhittade, men många har tagit mycket illa vid sig av dem och anser att de har skadat hela kåren. Bland annat beskrivs hur poliser kastar sten på en självmordsbenägen man och uppmanar honom att hoppa.

Ewa-Gun Westford, som är informationsansvarig för polisområdesödra Skåne, har engagerat sig starkt i frågan:
– Han har kränkt sina närmaste medarbetare genom det han skrev. Och han har kränkt en hel yrkeskår, säger hon.
I debatten efter domen har en del fört fram att det nu är fritt fram för poliser att blogga på liknande sätt som Farbror Blå. Men det stämmer inte, enligt Lena Nitz.
– Skulle någon annan göra det så är det ju inte så att det går obemärkt förbi, utan då kan det bli fråga om andra arbetsrättsliga åtgärder mot den personen, men inte avsked, säger hon.

Pontus Ljunghill

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst