Annons
Annons

”Alla som är här
har förtjänat sin plats”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det var inte helt enkelt att få till en ny styrelse på Polishögskolan i Solna i våras, efter två terminers glapp i elevintaget.  Ändå är så gott som alla med i facket, berättar ordföranden Kim Widström.

Det var inte helt enkelt att få till en ny styrelse på Polishögskolan i Solna i våras, efter två terminers glapp i elevintaget.  Ändå är så gott som alla med i facket, berättar ordföranden Kim Widström.

Kim Widström

Det var tydligen svårt att få ihop en styrelse. Vad fick dig att axla ansvaret som ordförande?
– Jag har ju föreningserfarenhet, bland annat som styrelsemedlem i Svenska Kyrkans Unga. De fackliga frågorna har också intresserat mig väldigt länge.
– Det är klart att det var lite speciellt att bilda en helt ny styrelse, vi fick ägna en del tid åt att rota i pappershögarna i början, men vi har försökt att göra det bästa av situationen.

Hur är anslutningen till facket?
– Nästan alla är med, jag tror att anslutningsgraden är ungefär 96 procent.
– På årsmötet var det nog bara ett 30-tal medlemmar på plats. Det är tyvärr många som inte riktigt bryr sig om vilka som sitter i styrelsen. Men vi försöker att göra reklam för oss själva och tillbringar mycket tid på kontoret, trots att uppdraget är volontärt.

Polishögskolan har ju blivit anmäld till DO för könsdiskriminering av manliga sökande.
Hur ser ni på den frågan?

– Vi har inte pratat så mycket om det. Det är svårt att få en bild av hur det egentligen ligger till utifrån uppgifter i media. Vad jag har sett har alla i min kull förtjänat sin plats. Om det är någon på skolan som ändå för upp frågan är det lätt att svara att du är ju här – du har ju kommit in. Viss positiv särbehandling är ju också tillåten.
– Jag har ett gäng kompisar som har sökt till skolan. Några har kommit in, andra inte, men ingen av dem har sagt att de känner sig förfördelade på något vis. Jag sökte själv ett par gånger innan jag blev antagen och jag hoppas att jag kom in för att jag förtjänat min plats.

kim widström

 

Ålder: 28 år
Bor:
i lägenhet i Täby, norr om Stockholm
Fackligt uppdrag:
Ordförande för poliseleverna i Sörentorp

polisstudenterna solna

Antal medlemmar: 325
Förtroendevalda:

13 styrelseledamöter,
varav sex kvinnor.
Ordförande:
Kim Widström

Vilka frågor är heta på skolan?
– Bostadsfrågan i Stockholm är en stor fråga, men det är ju inget facket kan lösa. Det vi gör är att vi sätter upp lappar på en anslagstavla om någon erbjuder rum att hyra. Poliselever är populära, en del av de hyresvärdar som vänder sig till oss tar inte in några andra inneboende.
– Kosthållning är något vi försöker att lyfta, för det finns inte på schemat, trots att vi tränar så mycket. Visserligen pratar våra självskyddstränare om att man ska äta och träna rätt, men det är på en mer allmän nivå. Om vi inte lär oss att äta rätt nu – hur blir det då när vi kommer ut och ska äta väldigt fort?
– Vi tycker också att vi borde träna mer på bilkörning. Vi övar kanske lika mycket som poliseleverna i Växjö och Umeå. Men här i Solna övar vi i vår skyddade lilla bubbla på området, medan de får köra mer ute i trafiken. Vi menar förstås inte att vi ska in i city, men det behövs mer polisbilskörning utanför inhägnaden.
– Något vi tycker fungerar bra är försäkringsfrågorna. Där är vi väldigt nöjda med hur det ser ut just nu, eftersom vi genom att betala en liten extra summa nästan dubblerar vår premie.  Det gäller bara att få fler att hoppa på, så att vi kan ha kvar den här lösningen.

Det nya löneavtalet för poliser innebär bland annat höjd ingångslön till 21 300 kronor. Har det hunnit komma några reaktioner på det?
– Jag har inte hunnit sätta mig in i det hela, men höjd ingångslön låter ju bra. Vi som kommer nya är nog i allmänhet glada för vad vi får, för vi har hur det är att leva på CSN:s studielån i färskt minne.

 

Polisstudenterna Solna

Antal medlemmar: 325

Förtroendevalda: 13 styrelseledamöter, varav sex kvinnor

Ordförande: Kim Widström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser