Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Lisa Olaison

Margot Wallström arbetar med att stävja det sexuella våldet i krigsdrabbade länder. 

– Sexuellt våld är inte kulturellt, utan kriminellt.
Det säger den förra s-ministern och EU-kommissionären Margot Wallström, som i två års tid arbetat med att stävja det sexuella våldet i krigsdrabbade länder.

Text: Lotta Isacsson Foto: Lisa Olaison

Under sin tid i USA, med bas i New York, har Margot Wallström haft en såväl unik som blytung titel: FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Tonvikten har legat på det sexuella våldet.

Hon tillträdde i februari 2010. Direkt efter avslutad tid som EU-kommissionär med ansvar för institutionella relationer och kommunikation.
– Jag hann knappt sluta i Bryssel. Familjen var inte jätteglad, berättar Margot Wallström, som träffar Polistidningen vid en snabbvisit i Sverige.
Men att tacka nej till erbjudandet från FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon var inte ett alternativ.
– Det är ett privilegium att kunna säga att det man gör är viktigt.

”Det är billigt, tyst och effektivt. Man behöver inte dyrbara bomber utan bara individer med grymt uppsåt.”

När hon tillträdde vilade världens blickar ännu tungt över Kongo. Trots det formella krigsslutet 2002 tycks varje släckt eld i det centralafrikanska landet få en ny att flamma upp.
I Kongo, kallat ”världens våldtäktscentrum”, har hundratusentals sexuella övergrepp skett. Inga exakta siffror finns, och skulle ändå inte vara trovärdiga.
– För varje rapporterat fall säger man att det finns minst 20 orapporterade.

Och att försöka öka anmälningsbenägenheten utan att förändra samhällets grundvalar faller på sin egen orimlighet. En kvinna som utsatts för övergrepp bär redan skammen, har förskjutits av familjen och ofta tilldelats öknamn som ”rebelledarens hustru”.
Skulle hon lämna in en anmälan är det högst osannolikt att det leder någon vart. Den nära nog totala straffriheten för sexuella övergrepp hör helt enkelt ihop med kvinnornas lägre status. Brotten tas inte på allvar.

margot wallström

Ålder: 57 år

Familj: Maken Håkan, sönerna Viktor (26) och Erik (18).

Bor: I Värmland och New York.

Karriär i urval:  Ombudsman för SSU, biträdande civilminister, kulturminister, socialminister, ledamot i
EU-kommissionen, EU-kommissionens förste vice ordförande.

Läser just nu: Sorgestund
för Easterly
av Petina Gappah.

Lyssnar på: Allt från Bo Kaspers orkester och
Veronica Maggio till klassiskt.

Tummen upp: För alla kvinnor jag träffat och som visat sig kunna överleva vad som helst.

Tummen ner: För klimat-förnekarna som ifrågasätter all den vetenskap som finns.

 Margot Wallströms mandat skapades som en direkt följd av FN-resolution 1888 som antogs av säkerhetsrådet 2009.  Resolutionens tillkomst medförde två saker: dels att sexuellt våld i krig och konflikter ska klassas som en säkerhetspolitisk fråga; dels att en särskild representant ska utses för att leda och samordna arbetet med att få slut på det sexuella våldet.
Med andra ord hade hon ingen företrädare. Inga rutiner att luta sig mot. Framför henne fanns en oplogad väg genom ett landskap där mänskligheten visar upp sin allra fulaste sida.
Däremot kunde hon omedelbart ta plats i nätverket UN Action bestående av 13 olika FN-organ. Unicef och världshälsoorganisationen, WHO är ett par av medlemmarna.
– Det var en stor fördel att direkt kunna kliva upp på en sådan plattform av samordning och samarbete.
Vidare, menar hon, har det varit en stor tillgång att ha Ann-Marie Orler, FN-polisens högsta chef, på plats för rådgivning i rent polisiära frågor.

Margot Wallström berättar att de främsta målen med arbetet är att få slut på straffrihet för brott av sexuell art, att öka kvinnors makt och inflytande samt mobilisera politiskt ledarskap.

I dagsläget är situationen i Kongo lite bättre, berättar hon. En och annan åklagare har vågat väcka åtal. Höga militärer har dömts till långa straff för att ha beordrat våldtäkter.
Som ett annat exempel på väl fungerande insatser berättar hon om en grupp placerad i Walikale i östra Kongo, en provins hårt drabbad av massvåldtäkter.

– Det är en hundra man stark polisstyrka som fungerar jättebra och har fått en fin kontakt med lokalbefolkningen.

Gruppen har små resurser men stort engagemang, säger hon, och ler bedrövat åt det absurda i situationen när hon återger ett möte med några av poliserna som arbetar med sexbrott. Teamet hade en motorcykel som de turades om att använda.
– När de grep en förövare måste de be honom kliva upp bakpå motorcykeln för att kunna ta med honom till polisstationen. Det var ju kanske inte alla som ville det…

FN:s verksamhet är alltid bakbunden av det faktum att den egna staten bär det yttersta ansvaret för sin befolkning.
– Vi kan inte göra mer än vad landet tillåter.
En del länder tar emot hjälp, andra vägrar hårdnackat att samarbeta. Ett exempel är förstås Libyen, och Muammar Khadaffis hermetiskt tillslutna styre.
När Polistidningen träffar Margot Wallström har det hunnit gå en tid sedan Khadaffi dödades och ett FN-team är under etablering i Libyen. Dessutom är en kvinnlig expert på våldtäktsoffer på väg dit för att ta reda på mer om de massvåldtäkter Khadaffi beordrade. 

Att sexuella övergrepp används i krig och konflikter i stora delar av världen har en lika enkel som sorglig förklaring.
– Det är billigt, tyst och effektivt. Man behöver inte dyrbara bomber utan bara individer med grymt uppsåt. Och man angriper något i samhällsbygget som är så viktigt och som inte riktigt kan repareras.

Margot Wallström framhåller noga att vackra ord på papper inte betyder någonting om de inte omsätts i handling. De fredsbevarande styrkorna fokuserar mer än tidigare på kvinnorna, tar reda på var de känner sig mest osäkra.

– I Darfur, Sudan, tog man fram energieffektiva spisar för att kvinnorna inte skulle behöva gå så långt för att hämta brännved. Det förebyggde antagligen många våldtäkter.

Vidare åker fotpatruller i högre utsträckning till ensligt belägna byar. De följer kvinnorna till marknaden och när de hämtar vatten. De parkerar sina bilar synligt, i avskräckande syfte.

I något fall, berättar Margot Wallström, stod en FN-Jeep med lyset på hela natten i en by där ryktet sa att beväpnade grupper rörde sig i området.
– När ljuset kom på morgonen var det 3 000 människor runt bilen. Det var den tryggaste platsen att sova. 

Det här är en förändring i hela arbetssättet.
– Fredsbevararna har på ett helt annat sätt fått engagera sig med lokalbefolkningen och se till att ha sambandspersoner i byarna.

resolution 1888 

Resolution 1888 är en av flera resolutioner som syftar till att motarbeta sexuellt våld mot civila i konflikter. Motionerna har antagits med några års mellanrum och byggt på, samt kompletterat, varandra.  

 I slutet av mars, när Margot Wallströms uppdrag löper ut, återvänder hon till familjen i Värmland.
– Jag sa redan från början att två år skulle passa bra, och om jag kan få arbetet på rätt spår så kommer jag att känna mig väldigt nöjd när jag slutar.

I februari tillträder hon dessutom som ordförande för Lunds Universitet. På frågan om hur hennes liv ser ut om ett år skrattar hon lite och sammanfattar med ett enda ord:

– Lugnt. 

Tackade nej till partiledarroll

Mitt i pressläggningen av tidningen avgick Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna. Margot Wallström nämndes i spekulationerna kring vem som skulle efterträda honom. Hon tackade enligt uppgift nej till att ta över s-tronen, som Stefan Löfven nu äntrat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser