Polisen i Malmö är pressad, men situationen är inte unik. Det anser Kaj Svensson, skyddsombud, Polisförbundet i Skåne.
Polisen i Malmö är pressad, men situationen är inte unik. Det anser Kaj Svensson, skyddsombud, Polisförbundet i Skåne.
Först sprängs din arbetsplats. Sedan får du veta att det rör sig om ett attentat direkt riktat mot din egen yrkesgrupp. Många hade ifrågasatt sin arbetsmiljö, men i detta sammanhang är poliskåren ett undantag.
– Det finns några arbeten som måste göras. Poliser kan inte backa eller säga att vi inte går till jobbet för att det är farligt, säger Kaj Svensson, skyddsombud, Polisförbundet i Skåne och tillägger:
– Däremot kan vi alltid ställa krav mot arbetsgivaren. Kräva högre säkerhet, skottsäkert glas och annat.
”Sedan länge har polisyrket inneburit stor fara för fysiskt våld, smitta och annat hemskt”
Enligt Kaj Svensson är hans kollegor lugna, de höjer beredskapen och är vaksamma. Men generellt är de inte rädda eller mår dåligt.
Däremot anser Kaj Svensson att det finns en viss historielöshet i kåren. De yngre poliserna som är ute på gatan minns inte att skottlossningar och sprängdåd har varit en del av polisens verklighet också tidigare. De som minns, med många år i yrket, har inre tjänst.
– Det är ett problem. För många år sedan sprängdes till exempel Limhamns polisstation, men det vet ju inte ungdomarna. Vi som har varit med länge vet att det händer mycket otrevliga saker och ibland blir det mycket på en gång.
Kaj Svensson tror att den bästa lösningen vore att personalen mixades bättre.
– Äldre lugna poliser tillsammans med unga kollegor som är på alerten, det skulle vara ultimat.
Dessutom understryker han att rekryteringen borde vara ärligare och utbildningen mer förberedande inför den krassa verkligheten.
– Den där gamla dängan om ett spännande och omväxlande jobb är helt förlegad. Sedan länge har polisyrket inneburit stor fara för fysiskt våld, smitta och annat hemskt. Det vore bra om blivande poliser visste det, säger Kaj Svensson.