Annons
Annons

Värmande stöd till kollegor

8 februari 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Johan Svanestrand
Torsdagen den 9 februari postade Johan Svanestrand ett parti ullstrumpor till kollegorna i Kiruna. Arkivfoto: Eva Schoultz

För poliserna i Kiruna blev kylan, med ner till 35 minusgrader, en bister upplevelse. De flesta har nämligen inte tillräckligt varma kängor. Det här fick poliser i andra delar av landet att starta en insamling för att köpa in yllesockor till kollegorna i Norrbotten.

För poliserna i Kiruna blev kylan, med ner till 35 minusgrader, en bister upplevelse. De flesta har nämligen inte tillräckligt varma kängor. Det här fick poliser i andra delar av landet att starta en insamling för att köpa in yllesockor till kollegorna i Norrbotten.

Trots att poliserna i Norrbotten arbetar i den kallaste delen av landet blir de inte försedda med vinterkängor av arbetsgivaren. I stället får de möjlighet att välja mellan olika modeller av en ”allroundsko” i läderimitation, berättar Therese Forslund som är polisassistent i Kiruna.

– De funkar väl bra på sommaren, men de är inte framtagna för vårt vinterklimat med kyla, snö och utomhusarbete. Sulan blir glashal och själva skorna blir hårda och kalla av kylan, säger hon.

Therese Forslund berättar att frågan om vinterkängor har varit aktuell för Kirunapoliserna i flera år, men att de hittills inte fått någon direkt förståelse från myndighetsledningen. Däremot har den närmaste chefen uppmanat poliserna att skriva tillbudsanmälningar om sina frusna fötter.

– Men jag anser inte att vi ska behöva skriva tillbudsanmälningar för att få en bra utrustning för att sköta vårt jobb. Det borde vara en självklarhet!

Johan Svanestrand. Foto: Eva Schoultz

När Johan Svanestrand, polisassistent på Södermalm i Stockholm, fick höra talas om hur kollegorna i Norrbotten frös så drog han igång en insamling för att köpa in ullstrumpor. På ett och ett halvt dygn hade insamlingen spritts via Facebook och dragit in ungefär 4500 kronor. Pengar som räcker mer än väl till strumpor till poliserna i Norrbotten.

– Jag är överväldigad av att det gick så snabbt och enkelt att samla in så mycket pengar. För mig är det här ett fint exempel på kåranda, ett ord som annars ofta har en negativ klang. Här handlar det i stället om att poliser över hela landet visar omtanke och ställer upp och hjälper sina kollegor, säger Johan Svanestrand.

En orsak till att insamlingen fick så snabb spridning kan vara att Johan Svanestrand redan hade ett väl upparbetat kontaktnät bland poliser på Facebook efter höstens aktion för högre löner – ”No more peanuts” – som också spreds via sociala medier.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst