30 mars presenterar Polisorganisationskommittén sitt betänkande om en enda polismyndighet. Men Johan Linander (C), en av ledamöterna, berättar redan nu om förslaget.
30 mars presenterar Polisorganisationskommittén sitt betänkande om en enda polismyndighet. Men Johan Linander (C), en av ledamöterna, berättar redan nu om förslaget.
– Organisationen måste centraliseras. Men de som arbetar på fältet får inte påverkas, polisen ska finnas nära människor, säger han till SvD.
Helt klart är att betänkandet kommer att föreslå att dagens 21 myndigheter slås ihop. Ett antal regioner som ska vara ”så gott som självförsörjande” ska bildas.
– De områden som skapas måste vara tillräckligt starka för att klara det mesta. Hur många det blir är oklart, jag skulle tippa på sex till åtta, uppger Linander till SvD.
Exakt hur den nya polismyndigheten ska utformas vill politikerna låta en genomförandeutredning besluta om. Den utredningen föreslås ledas av poliser och inte politiker.
Parallellt kommer Polisorganisationskommittén att utreda vidare om Säpo ska bli en fristående myndighet. Dessutom ska man ta ställning till ett inrättande av en extern tillsynsmyndighet, som ska kontrollera polisens arbete.
Enligt Linander har polisen och politiker huvudsakligen varit överens om förändringarna. Han bedömer därför att den nya organisationen går att sjösätta 2015.
– Förändringen måste få ta tid för att bli gedigen. Men för inblandade finns alltid en oro som tar kraft, därför kan det inte dra ut på tiden. Polisen måste fungera 24 timmar om dygnet, 365 dygn per år, säger han till SvD.
Polisförbundet, Saco, Seko och ST samarbetar för att bland annat ta fram remissvar på Polisorganisationskommitténs förslag. Det arbetet stöttas av konsulten Rune Karlsson.
– Det gäller bland annat att få chefer att förstå värdet av ”olydiga” medarbetare, sade han i en intervju med Polistidningen.