Allsvenskan har dragit igång och supporterpoliserna har fullt upp. I Tyskland har polisen ett utvecklat arbetssätt med olika uniformer och olika roller vid riskmatcher. Något som även svensk polis är på väg att pröva.
Genom att visa tilltro till majoritetens fredliga avsikter och misstro mot
Fyra sätt att reducera konflikt
1. Skaffa kunskap om deltagarna. Vad vill de? Ofta har de legitima mål.
2. Kommunicera med deltagarna.
3. Underlätta för deltagarna.
4. Differentiera. Dra inte alla över en kam. Skilj ut bråkmakarna från dem som vill vara fredliga.
Källa: Lars-Gunnar Ekstrand, Polisen Västra Götaland
dem som var där för att bråka, lyckades den tyska polisen se till att en högriskmatch i Fotbolls-VM 2006 förflöt lugnt. Den slutsatsen dras av en grupp svenska beteendevetenskapliga forskare som var på plats i Dortmund, där matchen hölls.
Det handlade bland annat om att bibehålla feststämningen och agera vänligt men bestämt.
— Det gäller att skilja ut bråkmakarna och behandla både dem och den stora folksamlingen korrekt. Det gör vi i Sverige också, säger Lars-Gunnar Ekstrand, tidigare supporterpolis, numera handläggare vid Polisen i Västra Götaland.
Lars-Gunnar Ekstrand berättar att man inom den svenska polisen funderar på att pröva den tyska modellen med poliser i olika roller med olika uniformer, så kallat graderat polisarbete.
Landskampen som studerades var mellan Tyskland och Polen, och redan vid polska gränsen skiljdes ett antal kända bråkmakare av. När sedan den stora gruppen polska supportrar kom till Dortmunds centralstation möttes de av poliser i gröna uniformer och baskrar. Detta var dels en markering att supportrarna var under uppsikt, dels ett löfte om skydd mot bråkiga tyska supportrar.
Inne i stan, och på väg mot arenan, stod ordningspoliser i vanlig polisuniform, beige skjorta och vit mössa. Dessa pratade, hjälpte till och till och med dansade med supportrarna. Dessutom fanns poliser med full skyddsutrustning som höll sig undan tills de behövdes. De tre grupperna behöll sina roller under hela förloppet.
Den fullt utrustade polisen ryckte in vid ett tillfälle och skiljde av ett antal stökiga supportrar från en stor folksamling. Det hade kunnat leda till att den stora gruppen vände sig emot polisen, men så skedde inte. Forskaren Gunilla Guvå tror att det berodde på att det polisen gjorde uppfattades som legitimt.
Just legitimiteten understryks av Lars-Gunnar Ekstrand. Om man till exempel måste stänga av en väg, så är det viktigt att orsaken kommer ut. Annars har han en okonventionell lösning på problemet.
— Man borde ge mammor till söner mellan 15 och 34 år gratis inträde till matcherna, till en mixad läktare. Det skulle lugna ner de flesta, säger han.
Agneta Olofsson