Den ska vara stabil, ha bra stötupptagningsförmåga och någon form av tåhätta. En riktigt bra poliskänga har många krav att leva upp till.
Polisfötter får stå ut med mycket, så det lönar sig att ägna några minuter åt att vårda dem ibland. Och framför allt har man rätt att kräva bra arbetsskor.
skyddsombudet om rättigheter och råd kring arbetsskor
• Kängor är en del i utrustningen och alla som går ut Polishögskolan får numer ett par kängor som uppfyller EU:s standard för en skyddssko. Det finns dock ännu inga riktlinjer för hur många par skor som respektive polismyndighet ska erbjuda sina anställda.
• Får du bara ett par kängor bekostade av din arbetsgivare, och har behov av ytterligare ett par, ska du be ditt lokala huvudskyddsombud att driva frågan. Du har rätt till en utrustning som är anpassad efter dina arbetsuppgifter, dina egna speciella behov och efter väderleken.
• Skor som används i tjänsten bör betalas av arbetsgivaren. Men om du är tvungen att köpa ett par på egen hand får du vara beredd att lägga ner både tid och pengar. Skippa de vanliga sportkedjorna och gå till en butik som är specialiserad på mer avancerade kängor. Räkna med att betala mellan 2 000 och 4 000 kronor för en bra sko.
Källa: Patrik Forsemalm, huvudskyddsombud på polismyndigheten i Jönköping
Poliser går och står mycket under sin arbetstid och med en utrustning som väger tio kilo eller mer blir belastningen på fötterna extra stor.
– Många poliser känner sig trötta i fötterna och vissa får ont efter ett långt arbetspass, säger Patrik Forsemalm, huvudskyddsombud på polismyndigheten i Jönköping.
Den typen av symptom ska man ta på allvar, enligt ortopedingenjör Carl Wiklund på Ortopedservice i Stockholm. Han menar att poliser kan få olika typer av överbelastningsskador. Kroppens naturliga stötdämpare, fettkuddarna i hälarna, kan trampas ut och ge smärtor till exempel. Man kan även få framfotsproblem om fotvalven sjunker på grund av ett för hårt tyck. Men att fötterna mår bra har också betydelse i ett större perspektiv.
– Man brukar säga att alla rörelser börjar i fötterna. Den som står och går mycket i fel skor kan även få skador på knä, rygg och höfter, säger Carl Wiklund.
Patrik Foresmalm initierade för ett par år sedan ett omfattande ergonomiprojekt som han nu driver tillsammans med Rikspolisstyrelsen och Hälsohögskolan i Jönköping. I det arbetet har man riktat stor uppmärksamhet på polisers fothälsa.
– Polisyrket kräver en riktigt bra arbetskänga, konstaterar Patrik Forsemalm.
Om det råder egentligen inga tvivel men att tillgodose det behovet är inte det lättaste. En poliskänga måste leva upp till en rad funktionella krav.
– Den ska följa EU:s standard för en skyddssko. Den ska vara stabil, ha bra stötupptagning och ha någon typ av tåhätta, säger Martin Lundin, handläggare för utrustningsfrågor på Rikspolisstyrelsen.
Det finns också mer detaljerade krav för skor som ska användas vid speciella arbetsuppgifter, som för hundförare eller piketpoliser till exempel. Och så finns det direktiv om utseendet. Kängan måste vara helsvart.
Ungefär vart tredje år gör RPS en skoupphandling och utser då ett företag som får i uppgift att tillverka poliskängor enligt de uppsatta kraven. Och allt vore frid och fröjd om alla våra fötter såg likadana ut. Men nu är det ju inte så.
Vissa poliser kan ha svårt att hitta en känga som passar bland de modeller som ingår i det begränsade utbudet.
– I samarbete med Hälsohögskolan i Jönköping tar vi nu reda på vad det skulle innebära om poliser fick möjlighet att göra ett personligt fotavtryck och tillverka ett formgjutet inlägg efter just sina individuella behov, säger Patrik Forsemalm.
Diskussionen om kängor berör också ekonomiska aspekter. Skor är dyra och på sina håll har polismyndigheter dragit åt svångremmen och erbjuder bara sina anställda ett par kängor. Det drabbade Elin Hietanen som blev klar polis i januari förra året. Genom polishögskolan i Umeå blev hon tilldelad ett par sommarkängor i sin basutrustning och när hon senare fick jobb i Dalarna var det dem hon skulle använda.
Nu, drygt ett år senare, har hon och hennes kollegor fått sin vilja igenom och har utökat skogarderoben med ett par varmare kängor, så den här säsongen har de sluppit frysa. Men Elin Hietanen tycker det är märkligt att arbetsgivarna tycks resonera så olika.
– Vissa av mina poliskompisar i andra delar av landet får flera par kängor direkt när de börjar. Andra får bara ett par och måste ibland bekosta sina skor själva.
Patrik Forsemalm är väl medveten om problemet. Han tycker det är en självklarhet att poliser ska få skor som är anpassade efter väderleken och tycker inte att poliser ska behöva ge sig ut på privat skojakt och betala ur egen ficka.
– Grundprincipen är att kängor som används i tjänsten ska betalas av arbetsgivaren, säger Patrik han.
Att ha välmående fötter behöver däremot inte kosta skjortan. En bra och billig förebyggande åtgärd är att ägna ett par minuter åt fotvård då och då. Det handlar inte om fåfänga utan om att undvika exempelvis skavsår, liktornar och hälsprickor. För till synes små obehag kan bli nog så besvärliga.
Anna-Karin Andersson
Expertens tips för gladare fötter:
• Var uppmärksam på hur dina fötter mår. Är de trötta och ömma efter ett arbetspass kan det vara ett tecken på att du ska se över dina skor och hur foten belastas.
• Välj strumpor med omsorg. De ska fukta av fötterna. Dåliga strumpor kan leda till skavsår.
• Massera fötterna för att få upp spänstigheten då och då.
• Klipp naglarna för att undvika blånaglar, men klipp inte för mycket. Då kan du få nageltrång.
• Fila fötterna för att få bort förhårdnader.
• Att ha eksem, blåsor eller klåda är ofta ett tecken på att fötterna är för varma och fuktiga. Byt strumpor under ett arbetspass och eventuellt även skor.