Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: London 2012

I slutet av juli tänds den olympiska elden i London. Det blir också starten på den största polisoperationen i brittisk historia.
– Just nu planerar någon en attack mot OS, säger terroristexperten Andrew Silke.

Foto: London 2012

I slutet av juli tänds den olympiska elden i London. Det blir också starten på den största polisoperationen i brittisk historia. 12 000 poliser kallas in för att skydda spelen mot brottslighet, upplopp – och terrorister.
– Just nu planerar någon en attack mot OS, säger terroristexperten Andrew Silke.

os i London 2012

Tid: Pågår mellan 27 juli och 12 augusti, Paralympics 29 augusti till 9 september.

Var: 34 arenor i huvudsak i London.

Deltagare: 10 500 atleter från 205 länder.

Besökare: Runt 5,5 miljoner turister per dag, tillsammans med Londons 7,8 miljoner invånare.

Bemanning: 12 000 poliser under de viktigaste dagarna, merparten i London. Lika många från militären.

Polisbudget: CIrka 6,3 miljarder kronor.

Det är förmiddag den sjätte juli 2005 när beskedet når London. Den brittiska huvudstaden har utnämnts till värdstad för OS 2012. På Trafalgar Square brister tusentals britter ut i ett öronbedövande jubel som ljuder långt inpå natten.Det är slutet på en lång och kostsam kampanj, och en seger över ärkerivalen Frankrike.
Men när 18-årige Hasib Hussain dagen därpå kliver på buss 30 i centrala London är det inte OS han tänker på. De tankar som faktiskt rör sig i hans huvud under den korta bussfärden är för alltid förlorade. När han utlöser bomben som ligger gömd i ryggsäcken har hans medhjälpare i tunnelbanan redan sprängt sig själva. Explosionen dödar Hasib Hussain och 13 andra passagerare på bussen. Totalt dödar terroristerna 52 människor.
Attacken mot London den sjunde juli hade inget med OS att göra men förändrade för alltid synen på spelen. Inte ens ett dygn hade gått sedan utnämningen när terroristerna slog till. Säkerhet blev från dag ett punkten högst upp på OS-agendan.

Sju år har gått sedan dess. Assistant Commissioner Chris Allison är polisen som fick uppdraget att ansvara för polisoperationen runt OS. Det är inget litet jobb. Över 12 000 poliser har specialkommenderats för att sköta säkerheten under spelen.
– Det blir inte större än så här. Vår insats nu kommer att påverka synen på den brittiska polisen för all framtid, säger Chris Allison.
I de områden som påverkas mest av OS har polisen varit ute och informerat de boende. Kampen mot organiserad brottslighet har fått ökade resurser med 120 gripanden som följd. Men det största hotet kvarstår. Terrorism.

Professor Andrew Silke har utbildat Londons poliser i hur de ska hantera terrorhotet under OS. Foto: Anton Assarsson

I stadsdelen Stratford tronar den helt nya olympiska arenan. Bara ett spjutkast därifrån lutar sig professor Andrew Silke fram i sin kontorsstol på University of East London. Under de senaste åren har han sett OS-området växa fram. Men på Andrew Silkes vägg hänger inga sporthjältar, bara kartor över terrortrender i världen.
– Frågan är inte om några kommer försöka genomföra en attack, utan om de kommer att lyckas, säger han.
Andrew Silke är kriminologiprofessor och expert på terrorism. Hans jobb under OS är att ge polisen råd om terrorhotet. Förutom al-Qaidasympatisörer handlar det om både paramilitära grupper från Nordirland och högerextrema. En läckt rapport från brittiska underrättelsetjänsten varnar för att 200 inhemska terrorister planerar attacker mot OS. Andrew Silke anser att siffran är i underkant.

För att förhindra en potentiell katastrof har polisen och OS-arrangörerna hela tiden låtit säkerheten styra planerna för spelen. Arenan och den närliggande OS-byn är byggd för att förenkla kontroller och göra det så svårt som möjligt för någon att ta sig fram obevakad.
Den som vet vad man ska titta efter märker av säkerhetsarbetet redan vid Stratfords tunnelbanestation. Förut gick det att köra upp hela vägen till entrén med bil. Nu blockerar stenpelare uppfarten.
– Små men effektiva säkerhetsåtgärder i själva arkitekturen, kombinerade med massiv polisnärvaro och övervakningskameror gör OS-området nästintill omöjligt att slå till mot, säger Andrew Silke.
Det är inte arenan han är orolig för. Även om öppningsceremonin står högst på terroristens önskelista är den troligtvis för välbevakad. I stället fruktar Silke att terroristerna väljer ett lättare mål. En koordinerad självmordsattack i centrala London som den 2005 skulle få fruktansvärda konsekvenser när stadens trångbodda befolkning utökats med fem miljoner turister.
– Terrorister bryr sig egentligen inte om idrottstävlingen. Det är tv-kamerorna man vill åt. Även en liten självmordsattack, var som helst i London, skulle få oerhörd uppmärksamhet.
Att skydda ”mjuka mål” är därför polisens största utmaning under spelen. I februari blev den övergivna tunnelbanestationen Aldwych skådeplatsen för en gigantisk tvådagarsövning som involverade 2 500 personer från polis och räddningstjänst. Scenariot var flera självmordsattacker mot tunnelbanan under pågående OS. Chef över övningen var Chris Allison.
– Vi måste vara säkra på att rätt folk är på rätt plats. Att vi förstår hur de andra arbetar, säger han.

Under Chris Allisons ledning har polis, militär och räddningstjänst simulerat terroristattacker både inne i staden så väl som på flygplatser och från floden Themsen.
– Vi i London är inte ovana vid terrorister. Det är inte troligt att de kommer med båtar, men vi tar inga risker.
Terrorhotet överskuggar nästan allt annat säkerhetsarbete inför spelen. Men så i augusti förra året, nästan exakt ett år innan OS, inträffar något. Under ett gängrelaterat gripande skjuts 29-årige Mark Duggan till döds av polisen.
Hans död blir den tändande gnistan för de upplopp som sedan sprider sig över hela London. Under fem heta sommarnätter råder kaos. Fem personer dödas, många fler skadas och egendom för över en miljard kronor förstörs. Oron väcks bland politiker och sponsorer. Vad händer om samma saker sker under OS?
– Upploppen drabbade 22 av 32 stadsdelar i London. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Chris Allison.

Men Londonpolisen har dragit lärdom av vad som hände förra sommaren. Sociala medier påstås ha haft en stor roll under upploppen och kommer att övervakas under OS. Polisnärvaron i drabbade områden ökar.

En tidig vårkväll möterPolistidningen polisen Peter Wright utanför det brittiska parlamentet. Han är där för att övervaka en demonstration mot den pågående vårdreformen. Under kvällens demonstration är det nästan lika många poliser som demonstranter på plats.

– Vi kommer att se fler demonstrationer under OS. Då kommer alla vi här att vara i tjänst. All ledighet är inställd, säger Peter Wright.

Han ser fram emot spelen men vet att de kommer innebära mycket jobb. Dubbla skift, ingen ledighet, extrema omständigheter. Ändå är han inte orolig för att förra sommarens händelser ska upprepas. Då greps över 3 000 personer, en tredjedel åtalades. Wright hoppas att hårda straff för de dömda har haft en avskräckande effekt.
– Dessutom kommer vi att vara dubbelt så många poliser på gatorna. Den som försöker något då kommer möta en helt annan beredskap.

Då kvarstår ett problem. OS handlar om idrott, inte om säkerhet. Med rekordmånga poliser, och lika många militärer, på gatorna riskerar London att förvandlas till en ockuperad zon. Knappast förenligt med OS budskap om fred och förbrödring.  Pressen är stor på polischefen Chris Allison att förmedla en bild av en välkomnande världsstad.
– Jag har sagt från början att det här är ska vara en säker idrottsfest, inte en säkerhetsoperation med lite sport vid sidan av. Det vet alla våra poliser, och vi fortsätter att säga det. Vi ska vara diskreta. Diskreta men effektiva.
Mikael Delin

Foto: Anton Assarsson

Folkets fest – polisens utmaning

Polisinsatsen under OS är den största i brittisk historia. Över 12 000 poliser involveras dagligen, merparten i London.

Terrorhoten mot OS

Al-Qaida-relaterat: ”Inhemska islamister med motivation och viljan, men som saknar resurser och träning”, säger Andrew Silke.

Nordirländska separatister: ”De har resurserna och kapaciteten, men inte så mycket att tjäna på ett attentat.”

Högerextrema: ”Den största risken här är en Breivik-liknande attentatsman, en ensamvarg.”

För att klara av trycket på huvudstaden kallas hälften av styrkan in från resten av öriket. Det som ska bli en folkfest är för polisen årets största utmaning.
– Alla poliser har en lång, hård sommar framför sig. Det är priset vi får betala, säger John Coppen.
Han är polisinspektör och facklig representant i OS-gruppen. Coppen har länge varit kritisk mot hur brittiska poliser förväntas stå för att OS blir en säker tillställning, utan att få det stöd som krävs.
– Vi ska vara på plats hela tiden, redo att jobba när som helst långt från våra familjer. Det slår hårt mot många av våra medlemmar.

Det största problemet stavas ”nedskärningar”. Under en fyraårsperiod ska den brittiska poliskåren minska sina kostnader med 20 procent. Samtidigt skickar distrikten runt åtta procent av sina poliser till London och de andra OS-platserna.
– Nu kämpar distrikten för att ha kvar personal för att klara av att skydda OS. Men när det är över kommer många få gå, säger John Coppen.
Han har kämpat för att kollegorna ska få en skälig ersättning när de tvingas jobba långt hemifrån. Men efter en ny utredning har ersättningen i stället blivit sämre än tidigare. Förut fick en polis som jobbade i ett annat distrikt betalt för 16 timmar per dag. Så är det inte längre, nu får de bara betalt för timmarna som de faktiskt är i tjänst.
– Vårt enda tack är 50 pund extra om dagen. För de pengarna ska du alltid vara på plats, alltid vara redo och aldrig vara med familjen.

John Coppen får medhåll av sin kollega Roger Randall som är talesperson för transportpoliserna. Deras uppdrag under OS är att sköta säkerheten i tunnelbana och på tåg. Stora folkmassor och terrorhot utgör den största utmaningen.
– Tunnelbanan i London är redan under oerhörd press. Under OS kommer det vara en mardröm. Det blir många slitiga timmar. Men bara trafiken fungerar så klarar vi det.
Något annat som måste fungera är radiosystemet. I Storbritannien använder polisen Airwave, med samma Tetrateknik som i svenska Rakel. Problem med framförallt dataöverföring oroar inför OS. Kommunikation nere i tunnelbanan är redan svår, vanliga mobiltelefoner går inte ens att nå.
– Systemet har förstärkts med kanaler för att klara av det stora trycket under spelen. Vi hoppas att det räcker men det vet vi inte förrän OS är här, säger Roger Randall.

Mikael Delin och Anton Assarsson

Tidigare attacker mot OS:

München 1972, den palestinska terrorgruppen Svarta September tog israeliska atleter gisslan i OS-byn. I slutändan dödades 11 ur gisslan, fem av terroristerna och en polis.

Atlanta 1996, den ensamme attentatsmannen Eric Rudolph sprängde fyra bomber under OS, två personer dog och 111 skadades. Även om han agerade ensam har Rudolph starka band till militanta kristna rörelser som Army of God.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser