ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Fortsatt debatt
om Rakelstrålning

Publicerad 2012-06-26

Aktuellt Efter Polistidningens artikel om Roger Carlström kom många reaktioner. Själv fortsätter han kampen för att få sin cancer klassad som arbetsskada.

detta har hänt

I Polistidningen nummer 3 2012 fanns en artikel om polismannen Roger Carlström i Trelleborg som drabbats av en hjärntumör och en hudsjukdom.
Själv är han övertygad om att det är radiosystemet Rakel som orsakade hans sjukdomar och många av hans kollegor oroas. Men expertisen är inte enig om riskerna. Lennart Hardell, professor i onkologi, nämnde i artikeln att det finns teorier om att strålning kan orsaka leukemi, hjärtproblem och alzheimer. Hans kollega Kjell Hansson Mild, docent i medicinsk fysik, hävdar å sin sida att Rakelenheterna används för kort tid för att orsaka tumörer.

Läs den första artikeln här.

Då Roger Carlström berättade om sin situation gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med ett pressmeddelande där det fastslogs att Rakeltekniken inte är hälsovådlig. I inledningen stod:
”MSB informerar med anledning av diskussion om strålning från Rakelsystemets enheter: Strålningen från Rakelsystemets mobilmaster liksom från handburna och fordonsmonterade Rakelmobiler ligger långt under angivna gränsvärden”.

Roger Carlström tycker att både forskarvärlden och ansvariga myndigheter nonchalerar de faror som han själv anser är tydliga.
– Min ständiga käpphäst är att ingen har gjort riktiga mätningar och det uppmärksammas alltmer, inte minst utomlands. Jag anser att forskarna står för nära industrin, säger han.

Kaj Svensson, huvudskyddsombud vid Polismyndigheten i Skåne, reagerar också starkt över MSB:s pressmeddelande.
– Det är bara nonsens att farorna är kartlagda. Man har bara kollat hur allmänheten bestrålas från masterna. Ingen mätning med alla apparater påslagna har gjorts inne i fordonen, säger han och fortsätter:
– En sådan mätning var upphandlad 2010. Men två månader före start ställdes den in. Jag tror att det satsats för mycket pengar på Rakel för att de som bestämmer ska våga.

Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet, berättar att Metod- och utvecklingsrådet (MUR) tog upp oron kopplad till Rakel den 31 maj. En arbetsgrupp jobbar med frågan.
– Jag tror att man är bekymrad över debatten. Nu är det viktigt att värdena fastslås vetenskapligt, säger han.