Annons
Annons

Ungerska facken
i skottgluggen

28 juni 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Politiforum

I Ungern har myndigheterna lanserat sitt eget, statliga alternativ till polisens fackföreningar.

I Ungern har fackföreningarna hamnat i skottgluggen. Det största polisfacket förlorade i ett svep alla sina medlemmar och kämpar nu för sin överlevnad.

polisen i ungern

  • Är, undantaget Budapest, uppdelad i 19 regioner.
  • Styrs från det nationella högkvarteret i huvudstaden.
  • Har 154 polisstationer, varav tre som täcker Centraleuropas största sjö, Balaton.
  • Har totalt 48 000 anställda, varav cirka 33 000 har polisutbildning.
  • Ungefär tre av fyra poliser är män.

Källa: Ungerska polisen

Många av Ungerns cirka 33 000 poliser har så lång restid mellan hemmet och arbetet att det både tidsmässigt och ekonomiskt vore effektivare att övernatta i bilen. Att bo centralt i exempelvis huvudstaden Budapest är omöjligt för den som tjänar knappt 400 euro i månaden;  cirka 3 600 svenska kronor.

Landets största fackförbund för poliser, TMRSZ, har – med ordförande Zoltán Bárányi spetsen – i åratal jobbat för bättre arbetsvillkor.  Men just nu kämpar förbundet för sin blotta existens.
Sedan det konservativa partiet Fidesz fick mer än hälften av rösterna i valet 2010 tog de över regeringsmakten tillsammans med det kristdemokratiska folkpartiet KDNP. Ledda av Fiedsz president Victor Orbán har regeringen därefter ändrat konstitutionen och infört över 200 nya lagar.

Både EU och USA har reagerat på lagändringar som ger myndigheterna orimligt stor makt.

TMRSZ: Ungerns största fackförbund för poliser.

MRK: Statligt styrt fackförbund under bildande.

Nu har myndigheterna även lanserat sitt eget, statliga alternativ till polisens fackföreningar: MRK. Att regeringen därmed vill ersätta facket är tydligt, menar Zoltán Bárányi.
– Det blir obligatoriskt för alla poliser att vara med i MRK och det kommer att tas ut en medlemsavgift. Hur stor vet vi inte, men vi tror inte att lågavlönade poliser har råd att vara med i båda förbunden.
Från och med den 1 januari i år upphörde plötsligt arbetsgivaren att, per automatik, dra medlemsavgiften till TMRSZ på de polisanställdas löner.
– Först den 23 januari fick vi information om det här. Från att ha haft 9 200 betalande medlemmar i fjol, gick vi in i det nya året utan en enda. Vi måste börja om från början, berättar Zoltán Bárányi.

Sedan dess har de arbetat hårt med att försöka kontakta var och en av de förlorade medlemmarna. De har förklarat vad som hänt och att alla nu måste sköta inbetalningarna själv. I månadsskiftet maj-juni hade TMRSZ lyckats återfå 1 700 betalande medlemmar.
Enligt Zoltán Bárányi råder inga tvivel om att syftet med ändringen helt enkelt var att bli av med fackförbundet.

Regeringens alternativa fackförening har skapat reaktioner även utanför Ungerns gränser. På begäran av TMRSZ skickade det europeiska polisfacket Eurocop en delegation till Budapest i maj. Eurocops ordförande Anna Nellberg, är bekymrad över situationen.

Anna Nellberg

– Risken är stor att det här kommer att göra fackföreningarna svagare. Jag är orolig för att MRK kommer att bli ett ensambestämmande organ. Det finns ju heller ingen valfrihet när alla polisanställda måste vara medlemmar.

Hon är starkt kritisk till att varken Eurocop eller TMRSZ fått någon riktig förklaring på varför MRK ska bildas, eller vilka fördelar det ska ge de anställda.
– På vilket sätt blir situationen bättre för poliserna? Hur kan man skapa en helt ny organisation utan att egentligen veta det? Det är frågor vi inte får svar på. Hela situationen är löjlig.
Vid Eurocops besök i Budapest lyckades TMRSZ få till stånd ett möte både med representanter från regeringen och polisledningen i Ungern. Men mötena präglades mer av kallprat och bortförklaringar än regelrätt information om MRK och dess syfte.
Trots det menar Anna Nellberg att Eurocops närvaro var viktig för att markera att de uppmärksammar vad som sker i Ungern. Hon vill också belysa situationen på EU-nivå.

Inte mycket tyder dock på att MRK kommer att stoppas. Utnämningen av MRK:s generalförsamlings 50 medlemmar, varav endast tio är från polisen, slutfördes i början av juni. Detta via en komplex process med ”rekommenderade” kandidater. Sedan skedde ett urval av de kandidater som hade de bästa rekommendationerna.  Myndigheterna beskriver urvalsprocessen som demokratisk.  Zoltán Bárányi håller inte med.
– Det är bara en fasad, en pjäs.
För Zoltán Bárányi och hans kollegor i TMRSZ är det just nu viktigast att få tillbaka så många medlemmar som möjligt. Först när MRK är en realitet vet de vad de har med att göra, och vilka konsekvenser det kan medföra. Då startar den verkliga kampen för överlevnad.

Originaltext och foto: Erik Inderhaug
Översättning och bearbetning: Lotta Isacsson

Polishuset i Budapest kallas för "polispalatset". Foto: Politiforum

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst