Annons
Annons

Kiss och bajs
– inget att skoja om

5 september 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist

De som har jobb där man ofta tvingas hålla sig riskerar att få besvär med magen.

Illustration: Emma Hanquist

Som polis kan du kanske inte alltid gå på toa när du vill eller behöver. Ett lite genant problem att fnissa åt, kan det tyckas. Men faktum är att den som ofta tvingas hålla sig kan drabbas både av förstoppning och andra besvär.

6 tips från doktorn:

  1. Sträva efter att ha så regelbundna mattider som möjligt.
  2. Ät fiberrik kost eller köp receptfria bulkmedel på apoteket om du lätt blir förstoppad.
  3. När du väl är på toaletten, låt besöket ta den tid som krävs. Tryck inte på för hårt. Det kan skada vävnaden i ändtarmen.
  4.  Undvik baljväxter, som ärtor och bönor, om du besväras av gasbildning.
  5. Lyssna på kroppens signaler, håll dig inte om du inte är absolut tvungen.
  6. Sök hjälp om du har blod i avföringen, har ont i samband med toalettbesök, har långvarig eller återkommande diarré eller är orolig för din mag- och tarmhälsa.

– Efter det här uppdraget måste jag kissa, tänkte jag när jag fick beskedet att jag direkt skulle sticka iväg till en trafikolycka, säger Maja Laxvik, polisassistent på poliskontoret vid Medborgarplatsen i Stockholm.
I flera timmar stod hon sedan kissnödig vid en vägavspärrning.
– Det var outhärdligt. Jag var på en motorväg och det fanns ingenstans i närheten där jag kunde springa undan för att uträtta mina behov.

Kollegor emellan blir det en del snack om toabestyr i tjänsten. Maja Laxvik berättar om poliser som blivit magsjuka efter en dålig pastalunch och som i panik tvingats springa iväg mitt i ett ingripande och om poliser som behövt låna toaletten i samband med att de gjort husrannsakan. Det är ingen höjdare, konstaterar hon krasst, men nöden har ingen lag.

Att behöva kissa och bajsa hör till livets mest elementära, men är lite tabubelagt och pinsamt att prata om. Enligt Dag Risberg, gastroenterolog på Danderyds sjukhus, bör frågan dock tas på allvar. Yrkesverksamma, som exempelvis poliser, som är bundna till uppdrag som gör att de stundtals saknar tillgång till toalett är vanligt förekommande bland patienter med magbesvär.
– Oregelbundna toalettvanor påverkar tarmfunktionen. Den som måste hålla sig ofta kan få förstoppning eller bli gasig i magen till exempel, säger han. Men det kan i längden också bidra till mer allvarliga symptom som sprickor i analöppningen, hemorrojder och framfall.

Att som Maja Laxvik vara kissnödig en längre tid är däremot inte skadligt på samma vis, även om det så klart är obehagligt och problematiskt.
– Tids nog kissar du helt enkelt på dig när det inte går att hålla emot längre. Urinblåsan kan inte spricka eller försämras av att vidgas, förklarar Dag Risberg.

En tumregel för att veta att magen är i god form är helt enkelt att själv analysera avföringen. Bajset ska vara format som en korv som varken ska vara för lös eller för hård. Dag Risberg poängterar att våra magar är olika känsliga och reagerar på skilda sätt, men understryker samtidigt att många problem kan förebyggas.
– Ha tydliga rutiner för dina matintag och ät allsidig kost, tipsar han.

Anna-Karin Andersson

Värt att veta om
magproblem och toavanor

• Att bajsa så ofta som tre gånger per dag till så sällan som en gång i veckan anses som normalt.

• Var tredje svensk uppskattas periodvis ha någon typ av mag-tarmbesvär.

• Hur mage och tarm reagerar på kost- och toalettvanor är väldigt individuellt.
Källa: Dag Risberg, överläkare och gastroenterolog på Danderyds sjukhus.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst