Annons
Annons

Polischef varnar studenter
för att vara kritiska i medier

8 oktober 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, föreläste för nyblivna studenter på Polishögskolan uppmanade han dem att vara försiktiga med att uttala sig kritiskt om den egna organisationen. Det visar en inspelning från föreläsningen som bland andra DN tagit del av.

På föreläsningen som hölls i slutet av augusti, på utbildningens tredje dag, deltog över hundra blivande studenter. Kalle Wallin, som är en av rikspolischefens närmaste medarbetare, talade på temat ”Polisens
organisation och uppdrag”.  Mot slutet av föreläsningen fick han en fråga om varför det rapporteras så mycket negativt om polisen i medierna.  I sitt svar sa Kalle Wallin bland annat:

”När media bara kritiserar svensk polis, faktiskt utan att de har rätt, då måste vi agera. Den breda allmänheten kan faktiskt tro att reportern som skriver det här har rätt. Det kan bli en bra signal till er: Se till att inte ni skjuter oss själva i foten. ”

Han fortsatte:

”Vill ni ha högre lön? Driv den frågan då. Inga problem. Jag kan tycka att svensk polis kanske har för låg lön, framför allt i bottenskiktet. Men hitta inte på en massa tokigheter och beskriv organisationen som en organisation som inte fungerar och att cheferna är fullständigt kass. För det enda som händer då är att media tacksamt suger åt sig.”

Polisen som organisation har den senaste tiden fått mycket kritik för att ha lågt i tak. Till exempel visade Polisförbundets medlemsenkät att många poliser har avstått från att kritisera chefer av rädsla för repressalier.  Och Justitiekanslern (JK) har också riktat kritik mot rikspolischefen för att en av hans närmaste medarbetare gav en reprimand till en polis som uttalat sig kritiskt i medierna.

Kanslichefen Kalle Wallin sa också till studenterna att de har en grundlagsskyddad yttrandefrihet – samtidigt som han uppmanade dem att tänka på vad de säger:

”Att lämna information till media, det är en rättighet som
var och en har, och det har ni som polismän också. Men om ni lämnar information som hela tiden handlar om att fullständigt okritiskt vräka ur sig saker, då skapar det en grund för media att hantera det där. För mig handlar det om att hela tiden tänka att: om jag säger så här, vad får det för effekter? ”

Polishögskolans rektor, Doris Högne Rydheim, tar avstånd från uttalandena:

– Han hade kunnat uttrycka sig på ett mer nyanserat sätt. Det är olyckligt. Uttalandet ligger inte i vår anda om att vi ska vara öppna mot medier, säger hon till DN.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst