Annons

Annons

Nyexade poliser sitter inne

21 november 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
- Verksamhetens behov avgör var människor hamnar, säger Lars Klevensparr, som är polisområdeschef i Storgöteborg. Foto: Emelie Asplund

I december 2010 kommenderades drygt 70 nyexaminerade poliser till utredningsavdelningen i Storgöteborg. Två år senare är 15 av dem fortfarande kvar – tillsammans med ytterligare 75 från senare kullar.

Flera av de nyexaminerade poliserna har redan sökt sig vidare, berättar Hans Lundberg, ordförande i Polisförbundet Storgöteborg. Foto: Nicke Johansson

I december 2010 kommenderades drygt 70 nyexaminerade poliser till utredningsavdelningen i Storgöteborg. Två år senare är 15 av dem fortfarande kvar – tillsammans med ytterligare 75 från senare kullar.

Målsättningen för de flesta nya poliserna har varit att arbeta i yttre tjänst. I stället har de kommenderats till utredningsavdelningen på obestämd tid.
– Det här har skapat otrivsel, främst på grund av ovissheten om hur lång tid det ska ta innan de får möjlighet att söka yttre tjänst. Flera har redan sökt sig till andra myndigheter, andra till nya utbildningar. Det är ett misslyckande för arbetsgivaren, säger Mats Lundberg, ordförande i Polisförbundet i Storgöteborg.

Han är kritisk till situationen och menar att man kan ta emot de nya poliserna på ett värdigare sätt än en tvångsplacering. Dessutom leder den till att de tappar kompetens och erfarenhet under tiden de väntar på att bli utväxlade till yttre tjänst.
En av orsakerna till att man kommenderar nya poliser till inre tjänst är bristen på äldre erfarna poliser med intresse av utredningsarbete. Det har tvingat fram styrningen av de nyutexaminerade, främst för att tillgodose krav på departementsnivå och från Rikspolisstyrelsen.

– Verksamhetens behov avgör var människor hamnar i organisationen, trots insikten att de fungerar bäst där de själva vill vara. Vi är styrda av yttre krav. I dag är det vardagsbrott och högre uppklarningsprocent som prioriteras. Samtidigt ska vi ha fler poliser i yttre tjänst och den ekvationen går inte ihop, säger Lars Klevensparr, som är polisområdeschef i Storgöteborg.

Han är förstås medveten om problemet, men menar att tiden på utredningen ger fördelar som kommer till nytta när de nya kommer ut i yttre tjänst. Bland annat kunskaper i brottsplatsundersökning och hur rättskedjan fungerar, samt vad som krävs för att kunna lagföra en person.
– Samtidigt är situationen olycklig eftersom vi rekryterar unga människor som tänker blått och är lite äventyrliga. När de möter verkligheten i form av ett skrivbord efter avslutad utbildning är det givetvis trist.

Efter samtal mellan facket och arbetsgivaren ser man nu möjligheter till en lösning på problemet. Målet är att merparten ska ha växlats ut till tjänster de själva vill ha från nu och till början av 2013. Men det förutsätter en lyckosam intern och extern rekrytering av poliser till utredningsavdelningen.
– Det är en bra ansats och positivt för de nyanställda. Samtidigt är det viktigt att sätta en gräns för hur länge en nyanställd ska vara kvar på utredningen, säger Mats Lundberg.

Claes Hindenfeldt

”Tidigare kunde jag
ana en sluttid här”

– Att bli kommenderad till utredningsavdelningen var inte vad jag hade tänkt mig. Hela studietiden var inriktad på arbete i yttre tjänst, och det är vad jag sett fram emot och verkligen vill göra, säger Stina.

Efter snart två år på utredningsavdelningen i Storgöteborg, där systemet med utväxling till yttre tjänst stannat av, är hennes chans att få yttre tjänst oviss.
– Tidigare kunde jag ana en sluttid här, men nu är det väldigt tydligt att placeringen är på obestämd tid, vilket är jobbigt. Andra myndigheter har en rotation som fungerar, och det borde det göra även här, säger Stina.
– Det kommer att krävas en längre inkörningstid om jag får en yttre tjänst, för jag kommer att vara tillbaka på aspirantstadiet igen och inte lika självgående. Utbildningen och aspiranttiden är en färskvara och vissa kunskaper tynar sakta bort.

För Stina är målsättningen att vara polis ”på riktigt”, att vara ute i verkligheten, göra ingripanden och arbeta praktiskt.
– Jag ser det som grunden i allt polisarbete och en tjänst i yttre verksamhet skulle göra mig väldig lättad och mycket glad.

Fotnot: Stina heter i verkligheten något helt annat.

Claes Hindenfeldt

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst