Annons
Annons

Nu laddar vi om för nästa år

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu står jul och nyår för dörren. En härlig tid för de flesta av oss, en tid för glädje, återhämtning och reflektion. Men inte för alla. Julen är en av de mest påfrestande helgerna för poliser att arbeta. Det är då många poliser möter människans och samhällets mörkare sidor. Nu står jul och nyår för dörren. En härlig tid för de flesta av oss, en tid för glädje, återhämtning och reflektion. Men inte för alla. Julen är en av de mest påfrestande helgerna för poliser att arbeta. Det är då många poliser möter människans och samhällets mörkare sidor.

Året har gått fort och Polisförbundet har hunnit med mycket. Framför allt har vi haft mycket kontakt med medlemmar och förtroendevalda.

  • Vi har haft ordföranderåd, avtalsråd och konferenser, årsmöten, medlemsmöten och utbildningar. Det är väl investerad tid och pengar för att ta hand om vårt förbunds samlade kompetens för att nå vår vision: En professionell polis. Det är i möten vi människor utvecklas och utvecklar.
  • Vi har avslutat en avtalsförhandling och påbörjat en ny. Vi uppnådde målet i de centrala förhandlingarna med Arbetsgivarverket om ett konkret värde och inte ett sifferlöst avtal. Avtalet med Rikspolisstyrelsen gav oss också möjlighet att på allvar gå in i arbetstidsfrågan och hitta en lösning som ger arbetsro och trygghet.
  • Vi har genomfört ett representantskap där vi samlade förbundsstyrelsen, ombud, åhörare och personal från Polisförbundets kansli, över 350 personer, och diskuterade vår framtida politik. Bland annat fastställde vi vårt arbetsmiljöpolitiska och lönepolitiska program.
  • Vi har tagit fram det underlag som löneanalysen ska stå på som är viktigt för att hamna rätt i framtidens lönediskussioner.
  • Vi har genomfört en medlemsundersökning som visade att takhöjden inom polisen var alldeles för låg. Undersökningen var en nödvändig pusselbit i det omorganisationsarbete som nu startar i ett mycket intensivt tempo. Förbundet arbetar på flera olika nivåer och i olika konstellationer med alla de frågor som berör det arbetet.

 

Och rätt förutsättningar kommer att vara i fokus för vårt fortsatta arbete under 2013.

Rätt utbildning för att polisarbete ska stå på en stabil kunskapsgrund. Vi kan bara möta omvärldens krav och framtidens brottslighet om polisen har en utbildning anpassad till verkligheten vi arbetar i. Därför måste polisutbildningen göras om till en högskoleutbildning kopplad till forskning.

Rätt organisation har vi förhoppningsvis 2015 och är en förutsättning för en effektiv polis. Personalens delaktighet och ledningens förmåga till lyhördhet kommer att vara avgörande för ett lyckat resultat.

Rätt villkor innebär att polisarbete ska värderas högre och ha arbetsvillkor som gör det möjligt att förena ett tufft yrke med familj och fritid.

Den polisbricka en polis har med sig i byxfickan väger i sig inte så mycket, men det ansvar som vilar på polisens axlar väger desto tyngre.

Men för varje människa vi kan hjälpa blir det ansvaret  en lätt börda att bära  – särskilt i juletider.
Så en extra tanke till de poliser som under jul och nyår skapar ro och trygghet för oss andra, ni gör en stor insats.

 

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst