Annons
Annons

Planerad mätning av Rakelstrålning ställdes in

19 december 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Arbetsmiljöverket backar från planerna på att mäta Rakelstrålning. Verket hävdar att sådana mätningar inte är möjliga att genomföra.

Arbetsmiljöverket backar från planerna på att mäta Rakelstrålning. Verket hävdar att sådana mätningar inte är möjliga att genomföra.

Just nu utreder forskare vid Tekniska Högskolan i Stockholm om strålningen från polisradiosystemet Rakel kan vara farlig för hälsan (läs artikel här). Arbetet görs på uppdrag av Polisförbundet. Nyligen meddelade även Arbetsmiljöverket att man tänkte genomföra egna mätningar av Rakelstrålning. Men nu har man ändrat sig och verkets experter hänvisar i en skrivelse, ställd till Rikspolisstyrelsen, till att det aldrig handlade om ett löfte om mätningar:

”Arbetsmiljöverket lovade, i samband med ett möte med polisens huvudskyddsombud i Skövde den 13 oktober, att undersöka huruvida det gick att göra sådana mätningar”.

Polistidningen har också tagit del av ett mejl från en handläggare på RPS, skickat den 16 november. Där framgår det tydligt att Arbetsmiljöverket beslutat att göra en mätning:

”Arbetsmiljöverket och Strålsäkerhetsmyndigheten avser att den 13 december 2012 på uppdrag av Arbetsmiljöverket genomföra mätningar av radiofrekventa fält i polisens bilar för att få en bild av typiska exponeringsförhållanden under normal användning.”

Tre veckor senare, den 6 december, anser alltså Arbetsmiljöverket, efter att ha kontaktat Strålsäkerhetsmyndighetens experter, att det ändå inte finns skäl att gå vidare med mätningar. De menar att signalstyrkan i luften inte säger något om hur mycket strålning en människa får i sig.

Polisförbundet har länge drivit frågan att Rikspolisstyrelsen och Arbetsmiljöverket ska ta initiativ för att klarlägga om strålningen från Rakel är farlig eller inte.

– Nu har man tydligen ändrat uppfattning igen och gör ingen mätning. Men vi fortsätter vårt arbete med att ta reda på hur det förhåller sig. Utifrån försiktighetsprincipen måste vi vara noggranna innan vi kan säga om det är farligt eller inte, säger Erling Staxäng, vice ordförande i Polisförbundet och nationellt huvudskyddsombud.

Text: Ossian Grahn och Anna Hjorth

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst