Annons

Annons

Skyddsstopp på
brandplatser i Dalarna

6 december 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sedan över en månad gör inte kriminalteknikerna i Dalarna några undersökningar av brandplatser. Det är skyddsombudet på tekniska roteln som har stoppat arbetet eftersom personalen inte har tillräcklig skyddsutrustning.

Sedan över en månad gör inte kriminalteknikerna i Dalarna några undersökningar av brandplatser. Det är skyddsombudet på tekniska roteln som har stoppat arbetet eftersom personalen inte har tillräcklig skyddsutrustning.

Det var på en workshop i höstas som kriminalteknikerna fick ny information om farliga ämnen på brandplatser.  De uppmärksammade då att polismyndigheten inte har vare sig rutiner, tillräcklig utbildning eller adekvat utrustning för de ska kunna skydda sig. Efter att ha diskuterat frågan med chefen på tekniska roteln och den sakkunnige på myndigheten, kom skyddsombudet Peter Karlsson fram till att riskerna för ohälsa bland teknikerna var så stor att han var tvungen att stoppa arbetet med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Det handlar om brandgaser och rester från bland annat asbest och vissa kompositmaterial, som kan orsaka allergier och cancer. Kompositer finns i exempelvis bilar, båtar och flygplan och är inte farliga att hantera så länge materialet är intakt. Men när det brinner frigörs små fiberpartiklar. De är så små att vanliga skyddsmaterial ofta inte hjälper. För polisens kriminaltekniker, som gör brandplatsundersökningar som kan ta flera dagar, innebär det en betydande risk.

– Vi behöver mer kunskap och dokumenterade rutiner för att över huvud taget jobba på brandplatser. Det handlar till exempel om hur teknikerna ska få reda på vilka material som har brunnit – för att kunna veta hur de ska skydda sig, vilken utrustning de ska använda och hur saneringen ska gå till, säger Sara Stenlind som är huvudskyddsombud vid Dalapolisen.

Sara Stenlind menar att teknikernas arbete och riskerna på brandplatser är en nationell fråga. Därför har nu Polismyndigheten i Dalarna begärt att Rikspolisstyrelsen ska ta över. Men hittills har det inte gett något konkret resultat. RPS hänvisar till information och riktlinjer på intranätet, och skriver i sitt svar att man anser att det redan finns skyddsutrustning som är tillräckligt bra. Men Sara Stenlind tycker inte att det räcker.

–  Skyddsstoppet kvarstår och det kommer att ligga kvar här tills riskerna är utredda.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst