Annons

Annons

Skapa säkrare arrestlokaler

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

27-årige Sercan hittades livlös i arresten på Handens polisstation i Haninge i juli 2011. Han tog sitt liv efter nästan 24 timmar i cellen. Han nekades den vård han behövde och uttryckligen begärde. Det är inte ett isolerat fall. Under 2011 rapporterades 128 incidenter med skador eller dödsfall i polisens arrester.

Som ombud för de närmast anhöriga har jag utrett omständigheterna och ställt krav på åtgärder i syfte att förhindra att något liknande sker igen:

1. Byt jourläkare

Bakgrund: Det privata företaget Rikspolisstyrelsen hade avtal med att tillhandahålla jourläkare var ortopeder som saknade rätt utbildning och erfarenhet. Jourläkaren valde att ignorera Sercans krav att föras till psykakuten. Resultatet blev att Sercan förblev i cellen utan tätare tillsyn. Vaktens tillsynsanteckningar från cellen bekräftade i efterhand att det var ett felaktigt beslut.

Har hänt: Vårdföretaget har bytts ut.

 

2. Säkra arrestlokalerna

Bakgrund: Under min rekonstruktion av händelserna i cell nr 6 på polisstationen i Handen – utefter det förlopp och av de fyndigheter som finns i internutredningen – fann jag följande:

a. Den stol som är fastskruvad i väggen sitter nästan rakt under ventilationsgallret i taket. Inga möbler i cellen går att flytta.

b. Genom att ställa mig på stolen kunde jag trä lakanet genom gallret. Det tog mindre än två minuter.

c. Lakanet som finns i cellen är av tyg och har en rivhållfasthet på 10,6 kg per cm2 samt draghållfasthet på 44,5/43,2 daN (dekanewton); ett kvalitetsmaterial som med stor marginal kan hålla för kroppsvikten av en fullvuxen man.

Har hänt: Rikspolisstyrelsens Brottsförebyggande enhet har svarat mig i ett mail att arrestlokalerna i Handen inspekterats och att förslagen till åtgärder inte omfattar att ta bort eller flytta den väggfasta stolen. Ventilationsgallret har bytts ut till galler med mindre spalter. Men stolen är kvar. Ingen rekonstruktion har gjorts för att säkerställa att det inte går att upprepa liknande självmord. Samma lakan är fortfarande i bruk.

 

3. Byt vakterna mot utbildade kriminalvårdare

Bakgrund: Arrestvakterna var civilanställda på ett privatägt företag. De saknar den utbildning och kompetens som kriminalvårdare har. Facket, ST:s avdelning inom polisväsendet ifrågasätter att arrestvaktning utförs av privata vaktbolag.

Har hänt: Ingenting.

 

Både frågan om bemanning och osäkra lokaler handlar om pengar. Det är samma spariver som lett till oansvariga upphandlingar av arrestvård där lägstbjudande får jobbet. Det sistnämnda har åtgärdats i detta fall men inte de andra. Jag och Sercans anhöriga kräver fortfarande att arrestlokalerna på Handens polisstation säkras (främst måste den väggfasta stolen flyttas eller tas bort) efter genomgående besiktning och att arrestvaktningen ska utföras av utbildade kriminalvårdare.

Det handlar också om de anställdas arbetsmiljö och skyldigheten att leva upp till arbetsmiljölagen. Självmordet påverkade samtliga anställda i tjänst. Många mådde väldigt dåligt. Ingen önskar att detta upprepas i vetskap om att rätt åtgärder hade kunnat förhindrat det.

 

Mattias Bernhardsson
Ombud för Sercans föräldrar

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst