Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist

När stresspåslaget blir stort kan det kan vara svårt att agera klokt. Med medveten närvaro blir det lättare att behålla den mentala balansen.

Illustration: Emma Hanquist

När stresspåslaget blir stort kan det kan vara svårt att agera klokt. Med medveten närvaro blir det lättare att behålla den mentala balansen.
Ju mer du lyssnar inåt, desto lättare kan du ta ansvar för dina reaktioner – också i situationer då adrenalinet pumpar.

OM MINDFULNESS:

Mindfulnessträning går ut på att lära sig att uppmärksamma nuet, utan att värdera det. Metoden vinner allt mer vetenskapligt stöd och kan bland annat användas vid kronisk smärta, depression, utmattning, stress och ångest.

Axlarna lyfts, nacken spänns och andningen blir ytligare. Kroppen är redo för flykt eller kamp, pulsen stiger – och vi får tunnelseende.

– När vi blir stressade eller upprörda försämras vår analytiska förmåga och det blir svårt att agera balanserat, säger Igor Ardoris, mental tränare som utvecklat programmet ”Mindfulness för svåra situationer”.
Han arbetar med bland annat idrottsmän och ambulansförare. Men också yrkesgrupper som poliser kan ha nytta av metoden, menar Ardoris.

Träningen går ut på att möta varje situation med stor närvaro och öka medvetenheten om spänningsnivån i kroppen. När spänningen snarare känns naturlig med tanke på situationen, istället för obehaglig eller hotfull, blir det lättare att slappna av.
–  Jag brukar prata om avspänd effektivitet. Det vill säga att nå maximal effekt med minimal ansträngning, säger Igor Ardoris.

För att behålla balansen gäller det att ställa sig mentalt vid sidan av och iaktta de tankar och känslor på katastrof, flykt eller försvar som kommer upp i en stressad situation, utan att streta emot.
– Framgångsrika idrottsmän kämpar inte emot sin nervositet. De släpper taget om tankar på nervositet, eller hur svår uppgiften är och fokuserar på prestationen istället, säger Igor Ardoris.

Och det behöver inte vara särskilt komplicerat, enkel mindfulnessträning räcker långt, menar han. I grunden handlar det om att öka sin självkännedom för att bättre förstå hur kroppens reaktioner påverkar koncentrations- och beslutsförmågan.

Mindfulnessträning övar upp förmågan att snabbt förankra sig i kroppen, ta kontakt med andningen och därmed hålla låg fysisk spänning. På köpet tränas också koncentrationsförmågan.
– Det är meditation på ett konkret sätt.  Ju mer du uppmärksammar vad som händer i din kropp, desto lättare kan du ta ansvar för dina handlingar, säger Igor Ardoris.

Annette Ulvenholm Wallqvist

Så tränar du medveten närvaro:

Enkel meditationsövning: Sätt dig rakt i ryggen på en stol. Blunda och försök att observera din andning så noggrant som möjligt. Lägg uppmärksamheten där du känner andningen tydligast. Börja med fem minuter om dagen, och öka på vartefter till cirka 15-20 minuter per dag.

I vardagen: Blunda. Koncentrera dig för en stund på de ljud som finns omkring dig. Leta efter fler och fler ljud, lyssna på dem intensivt, hör hur de förändras. Öppna ögonen och fokusera istället en stund på ett föremål framför dig. Tappar du koncentrationen är det bara att låta uppmärksamheten gå tillbaka till föremålet igen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser