Kraftsamlingen i Malmö hade inte varit möjlig utan uppbackning från övriga landet. Patric Olsson från Värmland och Gustaf Persson från Blekinge hör till poliserna som åkte söderut.
Kraftsamlingen i Malmö hade inte varit möjlig utan uppbackning från övriga landet. Patric Olsson från Värmland och Gustaf Persson från Blekinge hör till poliserna som åkte söderut.
operation Alfred
Målet var att lösa de många morden och skapa trygghet i en stad där rädslan regerade.
Operationen startade efter ett mord på Kantatgatan för ett drygt år sedan. Det mordet är nu löst, det visade sig att mannen mördades på grund av en förväxling. Gärningsmannen, dömd till 15 års fängelse, var egentligen ute efter en annan person.
Sammanlagt har fem personer dömts till 78 års fängelse för delaktighet i något av de tio morden som ursprungligen initierade operation Alfred. Officiellt anses nu hälften av morden vara uppklarade. Dessutom har över 30 kilo narkotika och 86 vapen tagits i beslag under 2012.
Byggde på trygghetsskapande insatser, gatuinsatser och utredning/lagföring.
Polisen har också koncentrerat sig på tre nivåer av misstänkta. Överst fanns 10-15 personer som har tjänat mycket pengar på organiserad brottslighet.
Ungefär lika många ”experter”, som till exempel ekonomer och jurister har varit knutna till ledarskiktet. Omkring 300 personer har verkat på gatunivå med langning, rån, svartklubbsverksamhet och vapenförsäljning.
I januari 2012 fick Gustaf Persson frågan han om han ville åka till Malmö för att ingå i operation Alfred och hjälpa till med enklare utredningsåtgärder. Tanken var att han skulle stanna en månad, men det blev betydligt längre än så. Varje månad förlängdes förordnandet och Gustaf Persson stannade i nio månader.
– Det var lite spänt först. Alla hade ju hört att det var rena vilda västern i Malmö, men naturligtvis var det inte så illa, säger han.
Gustaf Persson satt i möten med spaningsledningen och fick snart hålla egna förhör. Vardagen handlade bara om arbete. Tillsammans med en kollega höll han närmare 800 förhör under tiden i Malmö, alla dörrknackningar skulle nämligen hållas i förhörsform. Kvällarna ägnade de åt skrivarbete.
– I längden går det naturligtvis inte att köra på så och med familj skulle det inte ha funkat. Men för mig var det perfekt under en tid, säger Gustaf Persson.
Patric Olsson är i vanliga fall yttre befäl hemma i Arvika. Mellan februari och juni 2012 tillbringade han sammanlagt sex veckor i Malmö som gruppchef för fem poliser som åkt till Malmö för att delta i operation Alfred. Gruppen arbetade främst med spaning, under helgnätter mot svartklubbarna.
– Det var speciellt, vi färgades av att vi hört om att det var oroligt i Malmö och jag hade aldrig varit där. Men det märktes det fanns en fast vilja hos Skånepolisen. Problemen skulle åtgärdas, säger han.
Personalbrist när poliser var i Malmö
I samband med operation Alfred uppstod personalluckor hos de myndigheter som bistod med anställda.
Från Värmland, med fyra polisområden, skickades en mix av specialister för att inte åderlåta myndigheten på till exempel spaningskompetens. Polismyndigheten i Blekinge bistod med två poliser.
– Det låter inte så mycket, men för en liten myndighet blir det någon procent av de anställda, säger Jonas Nimborn, ordförande för Polisförbundet i Blekinge.
Han konstaterar att mycket beror på vem det är som åker. En tappad utredare resulterar i längre handläggningstider.
– Men en utryckningspolis måste ersättas. Närpoliser kan vara svåra att täcka upp för eftersom de har så mycket lokalkunskap.
Men Jonas Nimborn tycker att effekterna av operation Alfred har hanterats bra. Vem som skulle betala resor och skatteeffekter för enskilda var de knepigaste problemen att lösa.
– Vi hamnade på fria hemresor varannan vecka, då slipper poliserna förmånsbeskattning, säger Nimborn.
Stefan Olsson, ordförande för Polisförbundet i Skåne, konstaterar att operation Alfred resulterade i oväntat lite fackligt arbete.
– Så är det. Det funkar ju så att vi hör av medlemmarna om något är fel, men det har varit tyst.