Fem polismyndigheter är nu åter igång med nya Pust, berättar Mikael Ekman, som är sektionschef på RPS.
Fem polismyndigheter är nu åter igång med nya Pust, berättar Mikael Ekman, som är sektionschef på RPS.
Han är en av de ansvariga för införandet av polisens nya utredningsstöd. Enligt honom har teknikerna rättat den bugg som fick RPS att stoppa systemet den 3 mars.
Återinförandet sker nu successivt. Stockholm, Västra Götaland och Uppsala är igång med nya Pust sedan i fredags. I måndags återupptog även Halland och Blekinge pustandet.
– Vi vill inte släppa på för snabbt, säger Mikael Ekman, och betonar vikten av rättssäkerhet.
Varför sjösatte ni då systemet samtidigt i hela Sverige – utan pilotdrift?
– Det gick inte att göra det på något annat sätt, för det gäller så få ärenden per dag. Vi är under tidspress och skulle vi välja att köra pilotdrift i till exempel Stockholm så skulle det ta månader att upptäcka felen.
Mikael Ekman framhåller att RPS inte ensamma rår över tidsplanen. Han betonar även att alla nya system dras med barnsjukdomar. Men det framgår att nya Pust inte är så körklart som RPS förväntat sig. På punkt efter punkt håller han med om de synpunkter som Polisförbundets Charlotte Nichols framfört. (Se tidigare artikel.)
– Vi tycker att det är jättetråkigt att det har blivit så här. Det ska inte vara fel av den här karaktären. Vi jobbar stenhårt på användarvänligheten och att bristerna ska åtgärdas, säger Mikael Ekman.
Han vädjar också om hjälp – input från användarna är avgörande för att man ska komma tillrätta med problemen. Av det skälet håller RPS även på att rekrytera fyra poliser som på halvtid ska arbeta kvar på sin myndighet och på halvtid vara bollplank åt Pustutvecklarna, berättar han.