Annons
Annons

Rätt organisation, rätt utbildning och rätt villkor!

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Rikspolischefen Bengt Svenson skrev i DN Debatt att Polisen inte ska organiseras utifrån regionalpolitiska intressen och sedan föreslår han sju regioner. Enligt vårt sätt att se det så är det på grund av regional okunskap Bengt föreslår sju regioner. För det kan ju inte vara så att han inte förstår svårigheten i att leda och samverka i en polisregion som utgör 52 procent av Sveriges yta utan naturliga kontaktytor eller gemensam infrastruktur.

Bengt gör det enkelt för sig genom att klumpa ihop fyra län i norra Norrland utan någon som helst risk- och konsekvensanalys. På så sätt är han av med problemet, det är hans regionalpolitiska intresse. Vi ser det som ett svårt näst intill ett omöjligt uppdrag att leda 52 procent av Sveriges yta med krav på underifrån perspektiv, god samverkan och kostnadseffektivitet.

Bengt gör det enkelt för sig genom att klumpa ihop fyra län i norra Norrland utan någon som helst risk- och konsekvensanalys.

Han föreslår sju regioner utifrån gamla samverkansområden som sedan införandet inte utvärderats och då kan han kalla dem beprövade utan analys av om de är fungerande eller inte. Vi delar Bengts uppfattning att Polisen måste bli en organisation där vi lär av varandra utan revirtänkande. Vi efterlyser därför en saklig och grundlig risk och konsekvensanalys innan de nya regionerna fastställs.

Den nationella organisationen ska ha helhetssynen på brottsligheten och ska genom lokal förankring och lokalt utvecklingsarbete på den ort man arbetar ge ett bättre resultat genom till exempel samverkan med kommunerna, detta oavsett regiontillhörighet eller antal regioner.

Rikspolisstyrelsen har idag uppdraget att utveckla arbetsmetoder och tekniskt stöd. Vi har fortfarande möjligheten att skapa en riktig Polishögskola och koppla forskning till den, så poliser kan forska på polisarbete. På så sätt kommer Polisens utvecklingsarbete närmare den lokala verksamheten och bygger på erfarenhet från yrket, vilket både förbättrar verksamheten och gör att implementeringen av nya metoder går fortare.

Slutligen, innan vi går in i en ny organisation så är det mest fundamentala att Poliserna får rätt anställningsvillkor. Den enskilde polisen i den nya organisationen måste i god tid innan 1 januari 2015 veta under vilka villkor man är anställd i den nya organisationen. Det må gälla lön, arbetstid eller var min arbetsplats är och under vilka förutsättningar man kan behöva bli stationerad på annan ort.

Tillsammans utvecklar vi en professionell polis och en ny organisation för ett tryggare samhälle.

Carina Ytterström och Sven-Erik Svensson
Polisförbundet i Västernorrland och i Jämtland

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst