Annons

Annons

Nu ska RPS få bättre koll på teknikernas arbetsmiljö

10 juli 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kriminaltekniker utsätts ofta för ämnen och miljöer som kan vara farliga för hälsan. Nu ska deras arbetsmiljö kartläggas för att se hur den kan göras säkrare.Kriminaltekniker utsätts ofta för ämnen och miljöer som kan vara farliga för hälsan. Nu ska deras arbetsmiljö kartläggas för att se hur den kan göras säkrare.

En grundlig genomgång av farorna med kriminalteknikernas arbetsmiljö har efterlysts länge, bland annat från skyddsombuden och Polisförbundet. I vintras, i samband med skyddsstoppen för teknikernas brandplatsundersökningar i Dalarna och Örebro, blev frågan högaktuell. Då utlovade RPS att man skulle dra igång en förstudie av teknikernas arbetsmiljö under våren, vilket alltså nu blir verklighet – om än något försenat.

Syftet med förstudien är, enligt direktivet från RPS, att minska riskerna för tillbud och arbetsskador för kriminalteknikerna. Man inkluderar även andra grupper, som exempelvis de lokala brottsplatsundersökarna (så kallade ”lokusar”).

En arbetsgrupp, som bland annat består av handläggare från RPS, SKL och skyddsombud, ska både beskriva nuläget och komma med förslag till åtgärder för att säkra en bra arbetsmiljö. Man ska beskriva vilka krav som ska ställas på utrustning, kompetens och utbildning. I rapporten ska man också beakta behovet av täta hälsokontroller för att kunna upptäcka tidig påverkan på hälsan.

Förstudien ska vara klar den första december, men man skriver samtidigt att ”kvaliteten i arbetet ska värderas högre än tidpunkten”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst