Annons

Annons

Datafel drabbade hundratals långtidssjukskrivna

5 september 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Nu - efter mer än tio år- har Kent Böe fått kompensation för den missade ersättningen. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Nu – efter mer än tio år- har Kent Böe fått kompensation för den missade ersättningen. Foto: Ulla-Carin Ekblom

600 långtidssjukskrivna fick för låg ersättning på grund av ett fel i Polisens lönesystem. Problemet har nu rättats till och de drabbade har fått sina pengar efter flera års väntan.

Nu - efter mer än tio år- har Kent Böe fått kompensation för den missade ersättningen. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Nu – efter mer än tio år- har Kent Böe fått kompensation för den missade ersättningen. Foto: Ulla-Carin Ekblom

600 långtidssjukskrivna fick för låg ersättning på grund av ett fel i Polisens lönesystem. Problemet har nu rättats till och de drabbade har fått sina pengar efter flera års väntan.

många drabbades

Hittills är det drygt 600 personer som har fått mellan 1000 och 153 000 kronor, sammanlagt över åtta miljoner kronor. Men det är fler som kan ha pengar att vänta. De som gått i pension eller slutat av andra skäl kan också ha möjlighet att få ersättning.

– Vi har diskuterat detta med facken. Det är svårt att få fram uppgifter om vilka som omfattas, eftersom de inte är kvar i systemen. Vi måste fortsätta att diskutera hur och om vi går vidare, säger Eva Sjöberg som är HR-strateg på RPS.

Det är också möjligt att de som varit föräldralediga under perioden kan ha drabbats av samma fel i Palasso.

Det var lönesystemet Palasso som mellan 1997 och 2010 innehöll ett fel som gjorde att det betalades ut fel ersättning till vissa långtidssjukskrivna.
– Det var de rörliga tilläggen, som till exempel ob-ersättning, som inte räknades upp för den som var långtidssjukskriven över ett årsskifte. Det förklarar den numera pensionerade ombudsmannen på Polisförbundet, Bengt Sundberg, som har arbetat med frågan.

Felet upptäcktes dock av Roger Andersson, pensionerad polis i Örebro, som hade en långtidssjukskriven kollega.
– Han hörde av sig till mig vid årsskiftet 2004-2005 och berättade att han trodde sig ha fått för lite pengar. Vi kollade lönebeskeden och såg att de rörliga tilläggen, som enligt avtal skulle följa med, plötsligt var försvunna.

Nu började ett mödosamt arbete för att kartlägga vad som hade gått fel och hur mycket pengar det egentligen handlade om. Roger Andersson var i kontakt både med lönekontoret lokalt, där man först hävdade att inget fel hade begåtts, och med Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet. Det dröjde dock innan alla inblandade insåg att han hade rätt och att det handlade om ett stort fel.

– Jag hade tidigt förstått att det inte bara kunde handla om ett fel i polismyndigheten Örebro. Och det handlar om många människor som drabbats. I slutet av 1990-talet var det många som blev långtidssjukskrivna efter de stora omorganisationerna. Många av dem har alltså också fått för lite ersättning, säger Roger Andersson.

Hur mycket tid han lagt ner för att hjälpa sin kollega, och andra som fått för lite ersättning, kan han inte svara på. Men han säger att det handlar om ”massor av tid”. Hans närmaste omgivning tyckte att han skulle lägga av.
– Men jag känner ju för dem som drabbats. Har vi ett avtal som säger att du ska få en viss ersättning om du blir sjuk, så ska inte ett fel i ett datasystem orsaka att du inte får det. Aldrig!

Felet i Palasso upptäcktes alltså redan omkring 2005. Men det dröjde ända till 2010 innan det var åtgärdat. I februari i år kom så kompensationen till de drabbade. Det finns sannolikt också personer som har fått för mycket i ersättning på grund av felet. De kommer dock inte att bli återbetalningsskyldiga, skriver RPS i ett informationsbrev som gått ut till de som nu fått kompensation.

 

”Jag hade inte orkat själv”

Kent Böe jobbade som polis i över 30 år. 2001 drabbades han av utmattningsdepression. Nu är han en av dem som fått kompensation efter att ha fått för låg sjukersättning under flera år.

Efter att ha varit, som han själv beskriver det, en arbetsmyra i hela sitt yrkesliv orkade Kent Böe knappt gå ett par hundra meter hemma på gården utanför Lindesberg. Sjukskrivningen kom efter lång tid av en allt för tung arbetsbörda, bland annat i samband med en stor omorganisation i polismyndigheten.
– Jag hade engagerat mig för mycket. Jag jobbade fackligt, samtidigt som jag både var utredare och utryckningspolis. Till slut orkade jag inte längre.

Kent Böe var sjukskriven, först på heltid och sedan på deltid, i drygt tio år. Till slut arbetade han 80 procent. Han berättar hur han kämpade för att bli frisk.
– Jag tänkte att om jag hade kunnat träna mig till den här skiten, att bli så sjuk, så skulle det också gå att träna mig till att komma tillbaka.

Att han fått för lite sjukersättning hade han inte en aning om innan han träffade Roger Andersson på ett fackligt möte 2007. Med hjälp av honom kom Kent Böe fram till att det handlade om en stor summa.
– Jag hade inte orkat själv, Roger var väldigt hjälpsam och drev det här. Så i februari kom pengarna. Med ränta på ränta blev det över 70 000 kronor. Jag är otroligt tacksam att han orkade driva, annars hade det inte gått, säger Kent Böe.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst