Annons
Annons

Nästa år ska alla Pusta

8 oktober 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Nichols13js-4web
Foto: Johan Svanestrand

Alla polismyndigheter kommer att arbeta i Pust Siebel runt årsskiftet, bedömer Rikspolisstyrelsen. Men Polisförbundet är tveksamt.
– Vi har ännu inte fått svar på om Pust är det system vi ska ha, trots att vi ställt frågan, säger ombudsmannen Charlotte Nichols.

Nichols13js-4web
– Det finns fortfarande för mycket att förbättra i systemet innan man lägger ut hela ansvaret på myndigheterna, säger Charlotte Nichols, ombudsman på Polisförbundet. Foto: Johan Svanestrand

Alla polismyndigheter kommer att arbeta i Pust Siebel runt årsskiftet, bedömer Rikspolisstyrelsen. Men Polisförbundet är tveksamt.
– Vi har ännu inte fått svar på om Pust är det system vi ska ha, trots att vi ställt frågan, säger ombudsmannen Charlotte Nichols.

En IBM-rapport i våras, gjord på uppdrag av Rikspolisstyrelsen, kom med tydlig kritik mot nya Pust. Systemet är dyrt, långsamt och har en ”förvirrad rapporteringsstruktur”. Rapportförfattarna pekade även på stora avvikelser från standard, vilket motverkar grundidén med bland annat delade utvecklingskostnader för systemet.

Svaret från RPS blev att tillsätta ytterligare en utredning, där konsultfirman Ernst & Young bland annat skulle se om det går att minska antalet avvikelser. När svaret kommer nu i oktober beslutar RPS hur man går vidare.

Satsar på utbildning

Pust Siebel har kantats av problem sedan det togs i skarp drift den 25 februari.

Allvarliga buggar och orimligt långa rapporteringstider fick RPS att stoppa all användning bara en vecka efter lanseringen. Återinförandet har sedan skett successivt.

RPS bedömer att nya Pust kommer att användas av alla polismyndigheter kring årsskiftet och satsar nu på att utbilda personalen, ett behov som tidigare underskattats.

– Ernst & Youngs svar är inte lag. Beslutsunderlaget kommer att basera sig på många faktorer, till exempel vår erfarenhet hittills, IBM:s rapport, genomförandet av en ny polismyndighet och så vidare, säger Lars Lindahl, chef för polisens verksamhetsstöd vid RPS.

Men samtidigt fortsätter införandet av nya Pust. Den 10 september släpptes en ny version med 63 förbättringar, och under första kvartalet 2014 ska användarvänligheten öka med nya snabbflikar för snatteri och andra mängdbrott. Det berättar Lena Tysk, biträdande chef för RPS:s polisavdelning och ansvarig för införandet av Pust.

– Vi gör bedömningen att alla myndigheter kommer att klara av att utbilda personalen under hösten och att alla kommer jobba i systemet vid årsskiftet, säger hon.

Även Lars Lindahl ser en fortsatt användning av Pust Siebel, oavsett Ernst & Youngs slutsatser.
– Om Rikspolisstyrelsens sammanvägda bedömning blir att Siebel inte är rätt val så måste vi ta fram ett alternativ. Tills det är gjort kommer vi ändå använda oss av den framtagna versionen av Pust Siebel, så det är rätt att fortsätta förbättra den, säger han.

Polisförbundet väljer att invänta Ernst & Youngs utlåtande.
– I dagsläget är det fortfarande bara en tredjedel av alla polismyndigheter som använder Pust Siebel, det måste bero på något. Vi vill se konsekvensen av de senaste rättningarna. Blir användarvänligheten bättre eller ger de ringar på vattnet så att det uppstår nya fel? säger ombudsmannen Charlotte Nichols och tillägger:

– Det finns fortfarande för mycket att förbättra i systemet innan man lägger ut hela ansvaret på myndigheterna.

 

Fotnot: Ernst & Young har nu överlämnat sin rapport om Pust Siebel.
Computer Sweden om rapporten: ”Pust på Siebel är inte lämpligt för Polisen.”

Läs Ernst & Youngs rapport här.

Läs IBM:s rapport här.

”Folk har tappat tron på systemet”

Ordningen på Klara närpolisstation i Stockholm använder Pust dagligen, och många är frustrerade. Det berättar gruppchefen Krister Olofsson.

– Min uppfattning är att folk har tappat tron på systemet, säger Krister Olofsson.

Ordningen på Klara använder främst Pust för att rapportera narkotikabrott, tillgreppsbrott och brott mot knivlagen. Precis som många andra har de irriterats över långa avrapporteringstider och krånglig struktur – något som skulle kunna hota rättssäkerheten, förklarar Krister Olofsson.

– Min personal bedömer inte att själva systemet är en fara för rättssäkerheten. Men en pressad polisman, som har samlat på sig mycket avrapportering, kan under rådande arbetsförhållanden lockas till det förödande beslutet att ge en rapporteftergift på ett ringa brott när så inte ska ske, säger han och fortsätter:

– Jag har inte hört något nytt från min personal efter uppdateringen. Men vi är oroliga för att det blir ännu längre ärendetider nu när även trafikärendena ska in i Pust.

Systemet är särskilt tidskrävande för den som är ovan.
– Om en polisman rapporterar fyra olika narkotikabrott efter varandra har ju arbetet effektiviserats när hon eller han rapporterar det sista. Det är guidningen som saknats, säger Krister Olofsson, vars anställda ännu inte fått utbildning i Pust Siebel.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst