Civila utredare ska kunna bli förundersökningsledare och få hålla inledande förhör med frihetsberövade. Den linjen stod klar när utredningen om ökade befogenheter för civilanställda inom polisen presenterades i dag.Civila utredare ska kunna bli förundersökningsledare och få hålla inledande förhör med frihetsberövade. Den linjen stod klar när utredningen om ökade befogenheter för civilanställda inom polisen presenterades i dag.
Redan den 1 januari 2015 kan civilanställda inom Polisen få ökade befogenheter om utredaren Stefan Manns förslag går igenom. Utredningen fokuserar på utredningsverksamheten och trafikövervakningen, där man anser sig ha mest att vinna på en ny arbetsfördelning mellan polisens anställda.
uppdraget
I juni fick Stefan Mann, polismästare vid Polisen i Östergötland, i uppdrag av Beatrice Ask att utreda behovet av att ge polisiära befogenheter till fler anställda inom polisen.
I utredningen föreslås vilka arbetsuppgifter detta kan gälla och vilka författningsändringar som krävs.
Enligt rapporten ska civila utredare bland annat kunna bli förundersökningsledare. Polismyndigheten bör ge ett förordnande till den som ska leda en förundersökning, och en kompetensregel för vem som får bli FU-ledare bör införas. I dag ställs inga utbildningskrav på en FU-ledare, vilket är en brist enligt Stefan Mann.
– Vi tror att polisen behöver anställa FU-ledare med ny kompetens, till exempel åklagare. Vi pratar inte om många, men ett antal. I dag har vi inte möjlighet att göra det, trots att åklagare har som roll i sitt yrke att leda undersökningar, sa han på dagens presskonferens.
I sin utredning föreslår han även att civilanställda ska kunna hålla inledande förhör med misstänkta, så kallade 24:8-förhör, liksom att de ska tillåtas informera om förenklad delgivning.
– Vi ser fördelar med att även andra kan göra det här. Vi tycker att kompetensen finns hos utredarna och effekten är uppenbar, det skulle förenkla en hel del, kommenterade Stefan Mann.
Även inom trafikövervakningen bör arbetet omfördelas. Enligt utredningens förslag ska bilinspektörerna bland annat ges ett helhetsansvar för övervakningen av yrkestrafiken. De ska även i vissa fall få besluta om förskottsbetalning och om att färden inte får fortsätta.
– Det handlar inte om att hindra fortsatt färd, det anser vi är en polismans syssla, sa Stefan Mann.
Justitieminister Beatrice Ask är nöjd.
– Det säger sig självt att det inte är nödvändigt att det alltid ska vara en polis. De har en oerhört viktig roll men vi måste kunna använda annan kompetens också, säger hon till Polistidningen.
Från Polisförbundets sida står man fast vid åsikten att ”utredningar som kräver polismans kompetens, behörighet och befogenheter ska utföras av poliser”.
– Det som behövs inom polisen är en effektivare verksamhet. Detta möjliggörs genom att renodla arbetsuppgifterna, skapa tydliga rollfördelningar och datasystem som är anpassade efter verksamhetens behov, kommenterar ordföranden Lena Nitz på förbundets hemsida där hon fortsätter:
– Dessutom anser Polisförbundet att en reformering av polisutbildningen är angelägen. Polisen behöver ingen rättsosäker yrkesröra, samhället behöver en professionell polis.