Annons
Annons

Mycket bilåkning
– mer ryggproblem

22 oktober 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Fotograf: Johan Svanestrand
Fotograf: Johan Svanestrand

Många poliser som jobbar uniformerat i yttre tjänst har problem med ryggen. Det framgår av en första forskningsrapport utifrån en stor enkätundersökning som genomfördes i våras.

Fotograf: Johan Svanestrand
Fotograf: Johan Svanestrand

Många poliser som jobbar uniformerat i yttre tjänst har problem med ryggen. Det framgår av en första forskningsrapport utifrån en stor enkätundersökning som genomfördes i våras.

58 procent …

… av Sveriges 7 387 uniformerade poliser i yttre tjänst besvarade enkäten.

Av de som svarat arbetar 77 procent treskift.

43 procent av poliserna som svarade på enkäten hade besvär från nedre delen av ryggen minst två dagar i veckan. I Örebro var problemet störst – där hade hälften de besvären. Nästan lika illa var det i Västerbotten, Västernorrland och Stockholm, medan motsvarande siffra i Värmland var 28 procent. Problemen var enligt studien lika vanliga bland kvinnor som bland män.

Hela 98 procent av poliserna tränade minst en timme i veckan. De som tränade mest hade minst ryggproblem – och det tydligen oavsett om det gällde kondition, styrka, bålstabilitet, rörlighetsträning eller stretching.
PatrikForsemalm– Jag hoppas att detta tydliga samband kommer att leda till att poliserna får utökade möjligheter till träning på arbetstid. Det kan vara ett bra sätt att minska sjukskrivningarna, säger Patrik Forsemalm, som är huvudskyddsombud i Jönköping och en av initiativtagarna till studien.

Hur man bär vapnet kan påverka. 70 procent av de svarande bar sitt tjänstevapen i midjehölster. I den gruppen hade 42 procent nämnda ryggproblem, medan motsvarande siffra bland benhölsterbärarna var 46 procent. Detta går på tvärs emot den bild många haft, om att benhölster ska vara skonsammare för ryggen. Samtidigt framgår det inte hur många av de som bär benhölster som gör det, just för att de har ryggproblem. I Stockholms län får man inte bära benhölster om man inte har läkarintyg på att man har ryggproblem.
I Halland, där benhölster är norm, är andelen ryggproblem genomsnittligt.

Hälften av poliserna spenderade mer än halva arbetstiden i tjänstebilen. Studien visar att andelen med ryggbesvär var högst bland dem som tillbringade mer än 75 procent av tiden i bilen. Bristande sittkomfort i bilarna utpekas som en av bovarna i dramat.
– Vi kommer nu att genomföra ganska avancerade tryckmätningar i våra fordon, för att se hur väl de stödjer ryggen med olika typer av utrustning, säger Patrik Forsemalm.

Andelen med ryggbesvär bland dem som minst en dag i veckan bar skyddsväst var 43 procent, medan den andelen bland dem som inte bar skyddsväst var 36 procent.

Möjligheten att välja utrustning varierade, myndigheterna emellan. På Gotland och i Halland uppgav nästan alla att de kunde ”plocka ut” utrustning och kläder efter behov av ordinarie sortiment. I Stockholm och Skåne, var den andelen lägst: 61 procent.

Fotnot: Den 18 november kommer Rikspolisstyrelsen att presentera denna delrapport, och nästa, som tar upp den psykosociala arbetsmiljön, för landets alla arbetsmiljöhandläggare och länens huvudskyddsombud. Då kommer man även att diskutera resultaten och vad man kan göra för att förändra dem.

Om studien

”Polisens arbetsmiljö 2013” utförs av Hälsohögskolan i Jönköping på uppdrag av Rikspolisstyrelsen. Syftet med studien är att undersöka vad som kan bidra till besvär och påverka hälsan hos uniformerad polis i yttre tjänst.

I den första rapport,  som blev klar nu under oktober, beskrivs aspekter på polisernas fysiska arbetsmiljö.

Studien bygger på en stor enkätundersökning, som Polistidningen skrivit om här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst