Att få jobba kvar som polis betyder inte alltid rätt att ha kvar samma arbetsuppgifter och rätt att bära tjänstevapen.
Att få jobba kvar som polis betyder inte alltid rätt att ha kvar samma arbetsuppgifter och rätt att bära tjänstevapen.
En polis kan balansera på gränsen till att skiljas från sin befattning men få behålla jobbet. En vanlig grund för ett sådant beslut kan vara ett sjukdomstillstånd, till exempel alkoholberoende, som det går att komma till rätta med genom stöd och läkarvård. Det är inte säkert att samma arbetssituation som tidigare väntar.
– En missuppfattning är att den anställde har en rättighet att arbeta under vissa omständigheter, säger Christina Bran-Dannberg, Polisförbundets ombudsman.
Grunden är att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, detta fastslogs redan 1906 med den så kallade decemberkompromissen. Rättsläget klargjordes ytterligare i en AD-dom 1929 som fastslog 29/29-principen som bland annat innebär att arbetsuppgifter ska ha ett samband med arbetsgivarens verksamhet och rymmas inom den anställdes kompetens.
I de fall en polis inte får bära tjänstevapen rör det sig om en ren arbetsledningsfråga.
– Det får aldrig handla om en bestraffning, en otillåten disciplinåtgärd. Dessutom måste en sådan åtgärd alltid följas upp med en plan och eventuella läkarkontakter. Målet är att polisen i fråga ska få tillbaka sitt vapen och kunna arbeta som vanligt, säger Fredrik Westin, Polisförbundets ombudsman för rättsfrågor.