Närpolisen i Helsingborg utvecklar nya metoder för spaning och ingripanden i civila kläder med målet att arbetsmiljön ska bli tryggare.
– Civila ingripanden är helt bortglömda, vi vill höja statusen och säkerheten, säger gruppchef Jonas Berg.
Närpolisen i Helsingborg utvecklar nya metoder för spaning och ingripanden i civila kläder med målet att arbetsmiljön ska bli tryggare.
– Civila ingripanden är helt bortglömda, vi vill höja statusen och säkerheten, säger gruppchef Jonas Berg.
I Helsingborg satsar närpolisen sedan 2011 på egna riktlinjer för ingripandespaning. Nu finns metoderna samlade i dokumentet ”särskilda anvisningar”. Konceptet bygger på tre målsättningar:
- Våldsamma situationer ska undvikas.
- Misstänkta personer ska inte kunna fly.
- Narkotika ska säkras.
– Det är ju välkänt hur lätt det är att förstöra bevis. Därför går vi på djupet när vi gör husrannsakan. Hela lägenheten i ett moment, ingen långsam genomsökning rum för rum, säger inspektör Jonas Berg som är chef för ungdoms- och narkotikagruppen.
Han fortsätter:
– Vi har otaliga husrannsakningar varje år där det finns påtända och beväpnade människor. Det rör sig om bland det farligaste du kan göra som polis, ändå finns det inga nationella utbildningar,
Han understryker gränsdragningen mot specialiserade insatsstyrkor. De har alltid företräde och mellan fem och tio procent av alla husrannsakningar överlämnas till piketen.
Grunderna som han förespråkar finns i bastaktiken. Men allt från utrustning till strategi måste anpassas till förutsättningarna när en polis arbetar civilt. Att kriminella tror att poliserna är andra brottslingar och risken att poliser inte identifierar varandra under stress är de största farorna, bedömer Jonas Berg.
– Vi vill lägga ett civilt filter på bastaktiken. Omsättningen på folk är stor, det gör det extra viktigt att ha fungerande rutiner, så vi inte tvingas att uppfinna hjulet gång på gång.
”Det är en vit fläck”
Skyddsombudet Linus Jönsson anser att riskerna med jobbet blivit mindre sedan de särskilda anvisningarna infördes. Nu hoppas han att kunskaperna ska fångas upp i en nationell utbildning.
2014 sjösätts en nationell utbildning för spanare. Linus Jönsson, skyddsombud i Helsingborg, anser att de civila spanarnas arbetsvillkor måste belysas.
– Det är en vit fläck. Det är svårt att peka på ickehändelser, men som skyddsombud är jag övertygad om att vi har färre tillbud numera.
Dessutom tror han att problemet med stor personalomsättning kan påverkas positivt.
– En bra cirkel. Bättre arbetsmiljö ger nöjdare poliser som vill stanna kvar.