Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Henrik Witt
Foto: Henrik Witt

Låg medelålder innebär att en stor del av landets utryckningspoliser är hemma med små barn. I Norrköping är babyboomen extrem.

-Jag ser hur de yngre kollegorna kommer tillbaka som föräldrar och är lite mognare och har en större förståelse. De blir ofta bättre poliser på kuppen, säger områdeschefen Anne Asp, som återkommande ordnar fika för de föräldralediga. Foto: Henrik Witt
-Jag ser hur de yngre kollegorna kommer tillbaka som föräldrar och är lite mognare och har en större förståelse. De blir ofta bättre poliser på kuppen, säger områdeschefen Anne Asp, som återkommande ordnar fika för de föräldralediga. Foto: Henrik Witt

I Norrköping är många poliser föräldralediga, situationen är inte unik. Låg medelålder innebär att en stor del av landets utryckningspoliser är eller snart kommer att vara hemma med små barn.

Hos Norrköpingspolisen råder en extrem babyboom. Jenny Franzén, mamma till drygt månadsgamla Loke, och Therese Eliasson med Lionell – som är sex månader gammal – hör till de nyblivna föräldrarna. I deras turlag, som består av sammanlagt 14 personer, är alla utom fyra föräldralediga.

– Det blir ju så att de som inte har barn får ta många helger. Vi klarar att köra en minimilista men det sliter, säger Jenny Franzén.

Polisområdeschefen Anne Asp bjuder återkommande in nyblivna föräldrar på fika. Hon säger att hon tycker att det är en trevlig form av personalvård och nämner sedan eftertänksamt att också arbetsgivaren har nytta av föräldraskapet.

– Nog är det tydligt? Jag ser hur de yngre kollegorna kommer tillbaka som föräldrar och är lite mognare och har en större förståelse. De blir ofta bättre poliser på kuppen.

För Norrköpingspolisens del handlar det om ett stort antal personer då 16 av 140 anställda är föräldralediga i skrivande stund.

– Men det är inte unikt för oss. Medelåldern bland poliser har sjunkit och det är vanligt att man börjar fundera på barn då man har en säker inkomst.

Själv har Anne Asp varit hemma med fyra barn, då synen på föräldraledighet var en helt annan än nu trots att det inte var så länge sedan. Hon berättar att det sällan var lönt för en kvinna att söka högre tjänster i samband med barnledighet. Rättigheterna fanns där i teorin men med praktiken var det sämre ställt.

– Det var 1980-tal och jag fick höra både det ena och det andra. Hade jag sagt något liknande idag till min personal skulle anmälningarna ha stått som spön i backen, säger Anne Asp och fortsätter:

– Jag sattes på undantag och fick som gravid jobba med ganska farliga uppgifter inomhus. Som i arresten och med förhör med misstänkta.

Foto: Henrik Witt
Foto: Henrik Witt

Redan då utfärdade hon ett löfte till sig själv: Om hon i framtiden fick något att säga till om inom polisorganisationen tänkte hon underlätta för småbarnsföräldrar. 2000-talets poliser skulle slippa att uppleva det motstånd som hennes egna generationskamrater möttes av då de försökte kombinera familjeliv och yrkeskarriär.

Också inspektör Annja Neumayer, Polisförbundet, vittnar om hur det var att vara mamma och polis för ett par decennier sedan. Hon jobbade ute till vecka 20 – eller så länge som det gick att spänna på sig kopplet. En inställning som präglade hennes polisgeneration. Ibland, påpekar hon, kan det uppstå friktion mellan yngre och äldre kollegor i samband med föräldraledighet just för att deras erfarenheter skiljer sig åt. De har fått sina barn under olika tidsperioder och givits olika förutsättningar på jobbet.

– Ett exempel är föräldraledighet i samband med semester, då jag hade småbarn var det tabu. Nu är inställningen bland yngre kolleger en helt annan och det tycker jag är väldigt bra. Men naturligtvis kan det leda till spänningar.

Norrköping är spridningsort för den nya syntetiska drogen MDPV som sätter stor press på polisen, sjukvården och de sociala myndigheterna eftersom missbrukarna blir extremt våldsamma och utåtagerande. Därtill kommer de allt vanligare uppgörelserna mellan medlemmarna i olika kriminella nätverk. För tillfället handlar mycket om rena brandkårsutryckningar och det finns inte personal nog för att sätta in civila patruller.

Anne Asp inflikar att situationen är knepig. Men sedan tillägger hon med ett snett leende att så länge inte alla poliser blir gravida samtidigt finns det marginaler. Som ytterst ansvarig för att scheman och planering ska gå ihop håller hon på semesteravtalet, som inte är förhandlingsbart: Ledighetsansökningarna för föräldraledighet inför sommaren måste vara på plats senast den 15 mars.

– Ett par barnledigheter som kommer för sent kan ju stjälpa hela planeringen och det vill jag inte vara med om. Annars existerar det naturligtvis inga begränsningar.

Denna positiva inställning till föräldraskap är en relativ nyhet, enligt de samlade föräldrarna. Eller snarare var det tills nyligen hos Norrköpingspolisen som det är på många arbetsplatser. Att vara ledig med barn, och att dessförinnan vara gravid, är en rättighet och reglerna är lätta att peka på. Men mellan teori och praktik är avståndet långt. Det är inte lätt att skaka av sig bilden av hur tidigare decenniers syn på föräldraskap fortfarande sitter i väggarna.

Utdrag från ”Riktlinjer för gravida och ammande arbetstagare”

• Ansvarig chef måste ha goda kunskaper om hur man ska hantera gravida och ammande arbetstagare.

• Rätt till omplacering för den som förbjudits, eller om det annars är olämpligt, att fortsätta sina ordinarie arbetsuppgifter. Kopplat till Arbetsmiljöverkets föreskrifter för gravida och ammande.

• Genast, då arbetsgivaren får vetskap om att en arbetstagare är gravid eller är ammande, ska en riskbedömning genomföras.

• Olägenhet i samarbete med nattarbete, buller, exponering för kemikalier och vibrationer ska särskilt beaktas.

– Jag hade förhör, jobbade i arresten och var på husrannsakan i princip fram till förlossningen. Dessutom fick jag höra från chefshåll att jag var besvärlig då jag kom med invändningar, berättar Desirée Nilsson, mamma till tvillingarna Nellie Nathalie som har hunnit bli fem månader gamla.

Hon beskriver en komplicerad situation. Att kombinera arbete och en graviditet innebär att många krafter måste balanseras. Omgivningens krav, det egna måendet och inte minst personliga ambitioner.

– Man vill ju vara framåt och hålla förhör. Samtidigt gäller det att känna sina gränser. Och andras gränser, det är ju inte meningen att kollegan ska uppleva otrygghet i jobbet för att jag är gravid.

Mikaela Kym konstaterar att hon under sin graviditet upplevde att arbetskamraterna ibland var för omhändertagande. Lite väl nervösa för hennes hälsa. Nu har Viggo fyllt sex månader och hon är hemma på heltid. Pappa är Niklas Abrahamsson, också polis i Norrköping. Han ska vara pappaledig 40 procent under våren och nämner att en graviditet innebär extra oro om båda föräldrarna är poliser.

– Jag blev arg då jag förstod att Mikaela höll förhör till exempel. För egen del har jag peppats att ta ut mycket pappaledighet, av en manlig chef för övrigt. Jag tror att inställningen hänger mer på person än kön.

 

” Ledingen ser positivt på föräldraskap”

För att förebygga arbetsskador och skapa tydlighet i samband med föräldraskap har Polisförbundet i Östergötland tagit fram en policy med tydliga riktlinjer som stöd till chefer med personal som är gravid eller ammar.

Det tog några år, men nu är det klart och Polisförbundet i Östergötland väntar på arbetsgivarens rektion på policydokumentet om hur gravida och ammande kvinnor ska bemötas.

– Vi trycker på att det ska tydliggöras att ledingen ser positivt på föräldraskap, det framgår redan av första raden, säger Måns Borgny, huvudskyddsombud.

Han nämner att det under se senaste åren har funnits en hel del problem i bemötandet av gravida. Därför tycker han att det är viktigt att skapa tydlighet, alla ska veta vad som väntar under graviditeten och efter den. Bland det som irriterat mest är att personer som tar ut föräldraledighet betraktas som ett problem och skuldbeläggs, inte sällan med antydningar om att kollegorna försätts i en svår situation.

– Det är inte schysst. Med bra planering går det att få ihop verksamheten.

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser