Våren 2011 var det här med Pust nytt. Polisen i Östergötland hade testat det mobila utredningsstödet Pust Java först av alla. Det fanns en del problem. Dels var det si och så med nättäckningen, dels var arbetssättet knepigt. Det uppstod lägen där poliser stod tokigt till med gripna och kämpade med sina bärbara datorer.
När tidningen hösten 2012 följde upp hur det gått med Pustandet var de vi talade med överens: Det fanns frågetecken kring arbetssättet, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt. Ute på fältet valde många ännu block och penna, men Pust Java-applikationen uppskattades.
Fast vid det laget hade Rikspolisstyrelsen redan bestämt att Pust Java skulle skrotas.
Nu har knappt ett år gått sedan Pust Siebel sjösattes. Inom en vecka fick RPS dra i nödbromsen, eftersom det uppstod fel i rapporterna. Sedan dess har Pust Siebel blivit något av en följetong.
Två konsultrapporter har sågat systemet. Tidningen Computer Sweden har utsett satsningen till förra årets it-flopp framför andra och det går sällan en dag på Twitter utan att någon frustrerad polis berättar hur man sliter med avrapporteringen.
Tanken med ett mobilt utredningsstöd som är synkat genom hela rättskedjan är god, sägs det.
Så länge Pust inte fungerar ens inom polisen känns det mindre trösterikt.
Frågan är nu:
Har Pust en suck?
Eva Schoultz
chefredaktör
och ansvarig utgivare
Twitter @ESchoultz
PS. När tidningen ska skickas till tryck meddelar rikspolischef Bengt Svenson och Polisförbundets ordförande Lena Nitz att ett beslut om Pust väntas inom kort. DS.