Ingen polis ska tjäna mindre än 25 000 kronor i månaden. Det anser Polisförbundet. Rikspolisstyrelsen säger dock nej till detta och till fortsatta löneförhandlingar med förbundet.
Ingen polis ska tjäna mindre än 25 000 kronor i månaden. Det anser Polisförbundet. Rikspolisstyrelsen säger dock nej till detta och till fortsatta löneförhandlingar med förbundet.
Treårigt avtal
I oktober tecknades ett centralt avtal på det statliga området om ett ökat löneutrymme på sammanlagt 6,8 procent.
Polisförbundet skulle fredagen den 7 februari svara på RPS slutbud. Polisförbundet ansåg att budet var oacceptabelt och valde att svara med ett motbud.
Polisförbundets förhandlingschef Björn Kellerth berättar att motbudet innehöll fyra punkter kopplade till den nedre gränsen för vad en polis ska tjäna:
- Att ingångslönen för nya poliser ska vara individuell och att man i stället avtalar om en lägstalön.
- Att den lägstalönen fastställs till 25 000 kronor i månaden.
- Att detta lönelyft huvudsakligen bekostas med andra medel än Rals-pengarna.
- Att lägstalönen kontinuerligt räknas upp med ett index.
Detta har nu avvisats av Rikspolisstyrelsen. De hade i sitt slutbud erbjudit en höjning av ingångslönen för nya poliser från dagens 21 300 kronor i månaden. Lyftet skulle dock finansieras på ett sätt som enligt förbundet skulle urholka värdet av de höjda ingångslönerna för övriga kåren.
Denna finansieringslösning är allt annat än acceptabel, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz på Polisförbundets webb och fortsätter:
– Sammantaget har vi svårt att se Rikspolisstyrelsens slutbud som något annat än ett bevis på Rikspolisstyrelsens låga värdering av Sveriges poliser.
Eftersom förhandlingarna nu strandat blir nästa steg att Arbetsgivarverket träffar OFR/S, P, O, som Polisförbundet är en del av, för att söka nå en överenskommelse. Är det inte en framkomlig väg kallas en lönenämnd in.